Bogyay Katalin
A daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását lehetővé tévő eredményeiért, a bakteriális fertőzések megelőzésével kapcsolatos kutatásokért, illetve a legkisebb cukormolekula felfedezéséért vehette át három kutatónő az Akadémián a L'oréal Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság közös ösztöndíját. Az MTA védnöksége mellett odaítélt, szakmai-erkölcsi elismerést, valamint anyagi támogatást is jelentő díjat a tizedik alkalommal adták át.

"A tudományos életben nőnek lenni a kiválóság, a kutatómunka és a családi élet különleges érzéket kívánó összeegyeztetését jelenti, és csupán egyetlen dolog számít: a teljesítmény" – fogalmazott a Herczegh Anita, Áder János államfő felesége jelenlétében tartott ünnepélyes díjátadón Csépe Valéria, az Akadémia főtitkárhelyettese. Mint hangsúlyozta, az alapításának évfordulójára és a Magyar Tudomány Ünnepe 2012 rendezvénysorozatára készülő, töretlen közbizalmat élvező MTA-nak nemzeti intézményként egyik fontos közfeladata, hogy segítse a minőség és a kiválóság térhódítását. "A kiválóság a tudományban, főként a természettudományban azonban soha nem egyéni teljesítmény eredménye. A sikeres kutatói pálya elképzelhetetlen elhivatott tanárok vagy a terhek viselésében részt vállaló család nélkül. Nélkülük nem lehet szárnyalni" – figyelmeztetett az akadémia első választott női vezetője.




A külföldön már 15 éves múltra visszatekintő L'oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjprogramot, amelynek keretében eddig 106 ország 1300 kutatónőjének teljesítményét ismerték el, Magyarországon tíz éve hirdették meg először Ránky Katalinnak, a L'oréal Magyarország külkapcsolati igazgatójának kezdeményezésére. A pályázatra olyan nők jelentkezhetnek, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási intézményekben vagy az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program egyik fő célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló hölgyek eredményeire. "A női kutatók száma ugyan világszerte növekszik, azonban szerepvállalásuk a tudományos életben még nem érte el a kívánatos mértéket" – mondta Bogyay Katalin nagykövet, az UNESCO Közgyűlés elnöke, aki szerint az eddigi díjazottak munkája és elhivatottsága erőt adó példát jelent a fiatalok számára.

     A pályázatokat, miként az elmúlt tíz évben is, az Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri bírálta el. A testület idén csaknem 100 pályázó közül választotta ki az összesen 11 ezer eurós L'Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nyerteseit. „A legszigorúbb tudományos mérce alapján döntöttünk" – hangsúlyozta Ádám Veronika, hozzátéve, hogy az elmúlt egy évtizedben a díj a magyar tudományosság nagy presztízsű elismerésévé vált.

     A három kategóriában – 55 év alatti, 40 évesnél fiatalabb, illetve 30 év alatti kutató – odaítélt díjat az idén Vértessy G. Beáta biológus, az MTA doktora, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója, Szabó Dóra, az MTA doktora, a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének kutatóorvosa, valamint Mátyus Edit vegyész, az ELTE Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratórium tudományos munkatársa vehette át.
    
     Vértessy G. Beáta az örökítőanyag, vagyis a DNS károsodásait, valamint javító mechanizmusait vizsgálja. Kutatásai nemcsak a daganatos megbetegedések személyre szabott kezelésében jelenthetnek előrelépést, hanem a fertőző betegségeket okozó mikroorganizmusok ellen is segítséget nyújthatnak. "A díjak annak jóváhagyását jelentik, hogy jól csinálod azt, amivel foglalkozol, és érdemes folytatni" – értékelte a L'Oréal-UNESCO ösztöndíjához hasonló elismeréseket az MTA doktora, kétgyermekes családanya.

     Szabó Dóra kutatóorvos azt az alkalmazkodási folyamatot és genetikai hátterét vizsgálja, amely a bélbaktériumokat ellenállóvá teszi a penicillin legújabb származékaival szemben. A szintén két gyermeket nevelő adjunktus eredményei, a baktériumok védekezési mechanizmusainak ismerete a jövőben új, a hagyományos gyógyszerekkel szemben rezisztenssé vált baktériumok ellen is hatékony antibiotikumok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. "E baktériumok ugyanis – mint fogalmazott – akármilyen kicsik is, sajnos nagyon okosak."

     Mátyus Edit színképelemzéssel foglalkozik. A módszer lényege az, hogy fényt vetítenek egy anyagra, amelynek visszaverődését egy prizma segítségével a szivárvány színeire bontják. A spektrumból hiányzó színek, vonalak elemezésével meghatározhatóak a molekulák egyedi "ujjlenyomatai". A vegyész így ismert fel egy négyatomos molekulát, a legkisebb cukormolekulát, amelynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte még nem tudták. "Már akkor beleszerettem ebbe a tudományágba, amikor az általános iskolában az első kémiai kísérleteket elvégeztem, Nagyon tetszett, hogy bizonyos anyagokból teljesen új vegyületeket lehet létrehozni" – emlékezett vissza a pályaválasztását meghatározó eseményre a vegyész.

     Az ünnepélyes díjátadón nagy számban jelentek meg az elmúlt tíz évben díjazott kutatók, akik között az elmúlt esztendőkben a L'Oréal és az UNESCO díjának köszönhetően szakmai együttműködés is kialakult.