Az ENSZ közgyűlése elsöprő többséggel, 138:9 arányban, 41 tartózkodás mellett szavazta meg New Yorkban helyi idő szerint csütörtök este, hogy Palesztina állandó megfigyelőből a szavazati joggal nem bíró megfigyelő ország státuszába avanzsáljon. Kilenc ország szavazott ellen, közük USA: Izrael, Kanada. A palesztin hatóság vezetője a közgyűlés előtt kijelentette: azt kérik, hogy a világ kiadja Palesztina születési anyakönyvi kivonatát. A döntés után tombolt Susan Rice, a ENSZ amerikai ENSZ nagykövet, és azt hajtogatta: a döntés nem ad államiságot a palesztinoknak.

Bár a palesztinok még messze vannak attól, hogy elismerjék az államukat – ez a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, az Izrael által 1967-ben megszállt területeket foglalná el –, az új státusszal lehetőségük nyílik arra, hogy részt vegyenek az ENSZ közgyűlési vitáiban, a tagszervezetek munkájában, és nem mellesleg bekerüljenek a Nemzetközi Büntetőbíróságba (ICC) is. Ettől rettegett leginkább az USA és Izrael, hogy a paleszinok ICC-tagságot a háborús bűnöket elkövető Izrael törvényszék elé idézésére fogják felhasználni.

A szavazásra tekintik régóta várt győzelem a palesztinok, hanem egy kínos diplomáciai vereségét az Egyesült Államokban. Miután megkapta a megfigyelő tagsággal nem állapot, palesztinok beléphetnek az ENSZ ügynökségei és a Nemzetközi Büntetőbíróság, ahol lehetett panaszt ellen Izrael. A frissítés lehetővé teszi a palesztinok vitákban vegyen részt az ENSZ és javítsák esélyeit csatlakozás ENSZ-ügynökségeknek. Az Egyesült Államok és Izrael megkímélte semmiképpen sem az elmúlt két évben, hogy megakadályoz a palesztin erőfeszítéseket korszerűsítése Palesztina státusza az ENSZ, azzal érvelve, hogy ez csak a tárgyalásokat Izraellel, hogy a palesztin államiság ambíciók érhetnek. Az amerikai blokkolt Palesztina teljes jogú tagság ajánlatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly felhasználva vétójoga. követően csütörtök szavazást az amerikai nagykövet az ENSZ, Susan Rice azt mondta a közgyűlés, "A mai szerencsétlen és kontraproduktív indítvány hozza további akadályokat az utat a béke. Éppen ezért az Egyesült Államok szavazott ellene." 2010-ben Izrael lerombolta a tárgyalások után hajlandó kiterjeszteni a moratóriumot annak rendezésére tevékenységét a megszállt palesztin területeken. százai palesztinok öntjük az utcán a Gázai övezet és a Tel Aviv-megszállt Ciszjordániában, hogy megünnepeljük a frissítést. "Én boldog vagyok, hogy kijelentette, az állam annak ellenére, hogy ez csak egy erkölcsi győzelem. Sok a cápák odakinn, de jó érzés, "mondta 39 éves Rashid al-Kor. "Úgy érzem, olyan jó, nem tudom leírni az érzéseimet, ez mintha elértük a végén egy sötét alagútban. A palesztin állam , most egységesek, mint az emberek és a vezetés, a "palesztin-amerikai Laila Jaman jegyezni. "Ez az állásfoglalás nem bizonyította, hogy Palesztina egy állami" Rice hozzá. MN / HN