Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli megalakulásának 130. évfordulóját ezekben a napokban a brünni városi színház, Európa első teljes mértékben villannyal megvilágított színháza. 

A morva város színházának utolsó kövét 1882 október végén helyezték el az épületen. A kő legértékesebb részét jelképesen beleépítve az akkoriban még eléggé ritkaságszámba menő Edison-izzó képezte.

"A 19. század második felében a színház a műveltség és a kultúra legfontosabb jelképének számított. Miután a régi városi színház Brünnben 1870-ben leégett, ideiglenesen faépületet emeltek helyette, miközben megindult a gyűjtés egy új városi színház felépítésére" - ismertette a kezdeteket Ales Filip cseh művészettörténész.

Az új színház felépítését Gustav Winterholler polgármester kezdeményezte. A munka 1881. július 18-án kezdődött, és 18 hónap múlva, 1882. október 31-én elkészült az új épület. A terveket Ferdinand Fellner és Herman Helmer készítette, míg az építési munkákat Josef Arnold és Josef Nebehosteny vezette.

Az új brünni színház terveit nagymértékben befolyásolta, hogy akkoriban több nagy európai színház - Párizsban, Bécsben és Prágában - is leégett. A tragédiák következtében megszigorították az osztrák építési törvényeket, a brünni városatyák pedig úgy döntöttek, hogy a színház teljes mértékben villanyvilágítású lesz, bár magában a morva metropolisban akkoriban még nem volt bevezetve a villany. A színház villamosítását a párizsi Societé électrique Edison cég végezte el. A villanyvilágítás és néhány más műszaki megoldás következtében a brünni városi színház a korabeli Európa egyik legtöbbet csodált színházi épülete lett.

Az új teátrumban a helyi német színház kapott helyet, miután a város lakosságának többségét akkoriban még németek tették ki. Ez így is maradt egészen 1918-ig, Csehszlovákia megalakulásáig. "Nehéz és bonyolult tárgyalások következtében akkor az a megállapodás született, hogy hétfőn és kedden a német, míg a hét többi napjain a helyi cseh színház fogja használni az épületet" - mutatott rá Ales Filip.

A 2. világháború után a csehországi németeket kitelepítették az országból, és a brünni színház 1945-ben teljes egészében cseh színházzá vált. A hatvanas évek közepe óta Mahen Színház néven ismert.