A tranzakciós illetékből 400 milliárdot szeretne beszedni a kormány. Az újabb teher nagy részét a bankok ugyanakkor továbbhárítják majd ügyfeleikre. Akár úgy, hogy a számlaköltségeket növelik, akár úgy, hogy a hitelkamatokat magasan tartják. A díjemelésekre fokozatosan derül majd fény, mert egyes díjak emelését 60 nappal, míg másokét - mint a folyószámlákhoz kapcsolódóakét - 15 nappal a hatályba léptetés előtt kell csak bejelenteni. 

A bankok már ki is jöttek január 1-jétől érvényes áraikkal, ezek azonban nem a jövő évre érvényes költségek, azok minden bizonnyal majd tovább emelkednek, mivel minden valószínűség szerint több lépcsőben emelik majd a banki költségek árat a pénzintézetek, és a legtöbb bank még csak a korábbi, egy ezrelékes tranzakciós adóval számolt.

A lista, hogy mely bankok nyelik le, hárítják át a tranzakciós illetéket (minden banknál az ingyenes számlacsomagot vették a blog szerkesztői górcső alá):

az AXA Bank nem emeli árait januártól,
a Budapest Bank áthárítja az illetéket,
a CIB Bank csak részben hárítha át az adót, marad az ingyenes utalás, de megszűnik az ingyenes pénzfelvét,
a Citibank is teljes egészében áthárítja az adót,
az Erste Banknál a szolgáltatások zöme ingyenes maradt,
az FHB Bank egyelőre csak az egy ezrelékes adót hárítja át,
a K&H Bank nem hárította át az adót a Zéró számlacsomag esetén,
az MKB Bank teljes egészében áthárította az illetéket,
az OTP Bank első ránézésre nem emelt nagyot, de megjelentek a csillagok az ingyenes készpénzfelvételnél, vagyis hogy csak időlegesen érvényes az ajánlat,
egyelőre a Raiffeisen Bank is csak egy ezrelékkel emelt,
az adót a Sopron Bank is áthárította,
az Unicredit Bank mindenkit megelőzve már október közepétől emelte az árakat, megszüntette az ingyenes netes utalásokat és csökkentette az ingyenes pénzfelvételek számát,
a Volksbank oldalán egyelőre nem található jövő évre vonatkozó hirdetmény, talán nem kívánnak rögtön január elsején árat emelni.

Világforradalom esetén ezekért az intézményekért nem állna jót senki sem.