A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) Hatos Gábornak ítélte a londoni olimpia bronzérmét a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájában. Ezzel Magyarország 18 éremmel zárta a londoni olimpiai játékokat. Az újabb éremmel kiegészülve ez az eredmény immár az elmúlt 16 év legeredményesebb magyar szereplését jelenti. 

Gulyás István szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a FILA hivatalos levélben értesítette a magyar szövetséget és a sportolót a harmadik helyezésről. "A levélben, melyet a nemzetközi szövetség elnöke írt alá, hivatalosan értesítettek arról, hogy megváltoztatták a sorrendet, és harmadik helyezett vagyok" - mondta az MTI-nek Hatos, aki hozzátette, már csak formalitásnak tűnik, hogy mikor kapja meg a medált, az oklevelet és a kitűzőt, s ez attól függ, hogy az üzbég Szoszlan Tyigijev milyen hamar szolgáltatja azokat vissza.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy doppingvétség miatt diszkvalifikálta a londoni játékokról Tyigijevet, aki a kategória harmadik helyéért rendezett mérkőzésén Hatost győzte le. A NOB akkor egyúttal felszólította a FILA-t, hogy változtassa meg a súlycsoport végeredményét.

Szeptemberben derült ki, hogy az üzbég versenyző Londonban adott mintájában doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök, s ő nem kérte a B próba elvégzését. Tyigijev a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezhet az ítélet ellen. Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november elején hivatalosan is bejelentette, hogy doppingvétség miatt diszkvalifikálta a londoni játékokról az üzbég Szoszlan Tyigijevet, aki a szabadfogású birkózók 74 kilogrammos kategóriájának harmadik helyért rendezett mérkőzésén Hatos Gábort győzte le, így a magyar sportoló megkaphatja a bronzérmet.

A bronzmérkőzésen az üzbég Szoszlan Tyigijev Hatost két menetben verte. A magyar jól kezdett, de nem talált fogást ellenfelén, hiába próbálkozott lábra támadással. A felek jobbára csak tologatták egymást, majd az első pontot Tyigijev csinálta meg, és ezzel az első menetet is elvitte. A másodikban sem tudott akciót indítani a magyar, de jól védekezett, és rajta sem tudott újabb pontot csinálni az üzbég. A két perc letelte után Tyigijev lett a kedvezményezett a kapaszkodásnál, és másodpercek alatt be is szorította Hatost, így megnyerte a menetet és a mérkőzést is.

„Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, és most kikaptam. Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza" - értékelte a londoni olimpián teljesítményét Hatos.

Tyigijev a második sportoló, akit doppingvétség miatt fosztanak meg londoni érmétől: a brit fővárosban a női súlylökők között diadalmaskodó fehérorosz Nagyezsda Osztapcsuk is lebukott, az ő aranyérmet az új-zélandi Valerie Adams "örökölte".

A 28 éves Hatos a magyar olimpiai csapat 18. londoni érmét szerezte, s egyben a harmadik birkózó, aki dobogós helyen zárta a játékokat. Londonban a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg) második, Módos Péter (55 kg) harmadik lett. A brit fővárosban eredetileg nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek a magyar versenyzők, Hatosé a hatodik bronz.

Hatos Gábor sportpályafutása

Hatos Gábor (Eger, 1983. október 3. –) olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar birkózó. A Haladás VSE versenyzője. 1998-ban a serdülő szabadfogású birkózó világbajnokságon kiesett. A 2001-es Eb-n kiesett a versenyből. 2003-ban a junior világbajnokságon bronzérmes lett. A 2004-es Eb-n kiesett. Az olimpián 66 kg-ban indult és 15. lett.

A következő évben már 74-kg-ban lett helyezetlen az Eb-n. A világbajnokságon 66 kg-ban indulva sem volt sikeresebb. A 2006-os Eb-n 74 kg-ban harmadik helyen végzett. A világbajnokságon kiesett. 2007-ben az Eb-n helyezetlen volt. A világbajnokságon hetedik volt, ami olimpiai indulásra jogosította. A 2008-as Eb-n kiesett. Az olimpia alatt, Pekingben fülkagylógyulladása miatt kórházba került, és nem indulhatott a versenyen. Helyette Veréb István szerepelt.

A 2009-es Eb-n hetedik volt. A birkózó vb-n kiesett. A következő évben kilencedik lett az Európa-bajnokságon. A moszkvai világbajnokságon bronzérmes lett. 2011-ben az Európa-bajnokságon lett harmadik. Az ob-n könyöksérülés miatt nem indult. A világbajnokságon kiesett. A 2012-es Európa-bajnokságon újabb bronzérmet nyert. A kínai selejtezőn olimpiai kvótát szerzett.

A 2012-es londoni olimpián eredetileg az ötödik helyen végzett, de 2012 novemberében az üzbég Soslan Tigiyevet doppingvétség miatt kizárták, így végül bronzérmes lett.

Díjai, elismerései:

Az év magyar birkózója (2010)
Magyar Ezüst Érdemkereszt (2012)