Az ősz beköszöntével egyre gyakrabban fogyasztunk a finom lédús almákból. Ez a gyümölcs nem csupán jó hatással van a szervezetre, vitaminban is gazdag. Az alma segít a fogyásban is, véd a szívbetegségek és a magas koleszterint ellen, ráadásul ilyenkor ősszel számos fajtájából válogathatunk. 

Miért pont az alma?

2004-ben tudósok több, mint 100 élelmiszer antioxidáns koncentrációját vizsgálták meg. Az ősz egyik kedvenc gyümölcse az alma ebben a versenyben egy igen előkelő 12. helyet ért el. A benne található antioxidáns vegyületek segítenek megelőzni, és kijavítani az oxidációs károkat, a benne található vitaminoknak hála kiváló egészségmegőrző hatása van, emellett több mint 20-féle ásványi anyag található benne, melyek jelentősen hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.


Az egészséges, hófehér fogak titka

Bár az alma nem váltja le a fogkefét, de fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban, egyúttal távol tartja a baktériumokat, és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Szívvédő csodaszer

Kutatások bebizonyították, hogy a magas oldódó rost bevitele lelassítja a koleszterinben gazdag lepedék lerakodását az artériákban. Az almában található fenolos vegyületek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe, és megszilárduljon az érfalakon. Amikor a koleszterines lepedék bejut az artériákba, lecsökkenti a vér áramlását a szívhez, ami koszorúér betegséget eredményezhet.

Fogyj almával!

Szakértők szerint, számos olyan betegség kapcsolatba hozható napjainkban a túlsúllyal, mint a szívbetegség, a sztrók, magas vérnyomás, és 2-es típusú cukorbetegség. A súlycsökkentéshez és az általános egészségügyi állapot javításához az orvosok rostban gazdag étrendet javasolnak. Az élelmi rostok fogyasztása hosszan tartó telítettség érzetet nyújt, anélkül, nagy mennyiségű kalóriához juttatná a szervezetet.

Az immunrendszer őre

A piros alma egy antioxidáns hatású kvercetin nevű anyagot tartalmaz. A legújabb tanulmányok szerint, a kvercetin erősíti az immunrendszert, ezáltal óvja a a szervezetet a hideg hónapokban a baktériumoktól.

Almával a magas vérnyomás ellen

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy egy harmada a rákos megbetegedéseknek, a fele a szív és érrendszeri betegségeknek, valamint a magas vérnyomás a nem megfelelő diétának tulajdonítható. Mivel az alma gazdag káliumban, ásványi anyagban,  segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a stroke kockázatát.

Az asztma ellenszere

Az Aberdeen Egyetemen végzett kutatás szerint, az antioxidánsban és vitaminokban gazdag étrend segíthet megelőzni az asztmás betegségek kialakulását. A kutatók azt találták, hogy amikor  a gyerekek belekortyoltak az almalébe, a tünetek is enyhültek. Dr. Peter Burney mindezt azzal magyarázta, hogy az almában található fitokemikáliák, mint a flavonoidok, és a fenol segít enyhíteni a gyulladást a légutakban.

Almával az erős csontokért

Egy tanulmány bebizonyította, hogy phloridzin nevű flavonoid, mely egyébként az almában is megtalálható, véd a csontritkulás ellen, és növeli a csontsűrűséget. A gyümölcs gazdag bórban, mely szintén erősíti a csontokat.