Lesz még ingyenes bankszámla és lehet nagyon olcsón bankolni 2013-tól is. De már sokkal jobban oda kell figyelnünk, hol tartjuk a pénzünket. November elsejével kellett a bankoknak közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. 

A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót, így akik nem váltanak időben meglepődhetnek a januári számlakivonatukon. A 2013-ban is az idei szinten tartott bankadó, a sok éves állítólagos veszteségek és a végtörlesztés után indoklásuk szerint már kevés mozgástere maradt a bankoknak (illetve lenne, de nyílván az extraprofitjukat szeretnék fenntartani), hogy ők maguk nyeljék le teljes tranzakciós illetéket.

Ha nem változtatnánk 2013-ban pénzügyi szokásainkon, akkor több ezer forinttal nőhetne havonta a folyószámlánkhoz kapcsolódó költségünk. Épp ezért az eddigi folyószámlakörképeinkhez képest több ponton is változtattunk a feltételeken. A készpénzfelvételt fogja a legnagyobb illeték terhelni, háromezrelékes mértéke miatt érdemesebb inkább mindenhol kártyával fizetni. Összehasonlításunkban tehát egy darab készpénzfelvétellel számoltunk alapesetben. A jobb összehasonlíthatóság kedvéért több utaláshoz kapcsolódó tételt is azonos összeggel számoltunk. Díjakra vonatkozó 2013-tól érvényes táblázatunkból tehát mindenki összehasonlíthatja a legnagyobb 11 bank ajánlatait és remélhetőleg a magának megfelelőt is könnyen megtalálja.


A legérdekesebb változásokra az eddig ingyenes vagy közel nulla forintos bankszámlacsomagok esetében számítottunk. Ezért a nettó legalább 150 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezőknek szánt folyószámlacsomagokat vettük most csak számításba. A legtöbb bank ezt akár több jóváírásból is elfogadja, ezért a kisebb jövedelmű, de több keresővel rendelkező családoknak is alternatíva lehet egy hasonló díjcsomag. A teljes költségeket 250 ezer forint havi költés mellett számoltuk ki.



A könnyebb összehasonlítás kedvéért több feltétel mellett is összegeztük az eredményeket, 2013-tól tehát ennyibe kerül majd egy folyószámla havonta:

Egyedül a K&H banknál maradt ingyenes számlacsomag. A 150 ezer forintos havi jóváírás felett elérhető Zéró esetén se az utalás, se a készpénzfelvét díja nem fog változni januárban. Az ingyenes kártyának köszönhetően csak akkor kell fizetnünk, ha idegen ATM-et kényszerülünk használni vagy sms értesítést kérünk.

Az AXA-nál is szinte minden maradt a régiben. Ingyenes utalás miatt miatt sokan továbbra is szívesen tarthatják itt a pénzüket, hiszen a KamatHozó számla adja a legjobb látra szóló kamatot a mezőnyben, 4,5 százalékot évente.

Hasonló trükköktől mentes jó alternatívát kínálhatnak továbbra is a Citibank, Erste, FHB, Raiffeisen és Unicredit bankszámlái, melyek mind másféle árazást követnek, de bárhol megúszható néhány száz forintból a havi kötelező pénzügyi műveletek egy kis odafigyeléssel. A Citi ugyan teljes egészében áthárítja a tranzakciós díjat, így a nagyobb pénzmozgások esetén már magas költségekre lehet számítani, de példánkban így is az egyik legolcsóbb maradt. Az Ersténél ugyan van kártyadíj és a készpénzfelvét sem olcsó, de a továbbra is ingyenes tranzakciók miatt kiszámítható terhet jelenthet. Az FHB és a Raiffeisen a tranzakciós illeték felét terheli csak az ügyfelekre, és a készpénzfelvét egységesen 40-45 forint minden esetben, sőt egyszer egy idegen banki ATM használatot el is enged az FHB. Ezzel némileg hibride a két másik bank ajánlatának az FHB Aktív és az Erste SzuperNulla számlája.

Az Unicreditről már nem kell hosszan írnunk, hiszen a változások már október 15-től élnek, mi is részletesen foglalkoztunk velük korábbi cikkünkben.

A kártyás vásárlás több helyen is ingyenes maradt. Az MKB és a Budapest Bank viszont teljes egészében áthárítja a kártyás vásárlások után keletkező illetéket is az ügyfeleire, a Raiffeisen és az FHB csak a felét, míg a többi bank ezeket a költségeket benyelik. Ez utóbbival a bankok maguk is próbálják a drágább készpénzhasználatról a kártyás fizetés felé terelni ügyfeleiket.

Nem mindegy hol tartjuk és mennyiért pénzünket. 2013-től még inkább oda kell majd figyelnünk erre és saját magunkhoz legjobb illő számlacsomagot keresnünk, mellyel a jelenlegi szinten tarthatóak költségeink. Cikkünkben a 11 legnagyobb bank ajánlatait hasonlítottuk össze, ezek mellett a kisebb bankok ajánlatait is érdemes lehet figyelembe venni számlavezető bankunk kiválasztásakor, hiszen több esetben kedvező ajánlatokat kaphatunk.