Átadták a környezettudatos szellemben svéd támogatással megújult Lánchíd parkot Budapesten pénteken. A Lánchíd budai hídfőjénél Budapest legökóbb városi közparkja lesz, amit a Green Sweden/SymbioCity Program keretében valósítottak meg. 

A felújítás lényeges szempontja volt, hogy a régi parkrész értéknövelő felújításán túl a park bekapcsolódjon, részévé váljon a környék védett épített és természeti értékeinek, valamint használatra ösztönző, átgondolt, helyszínre szabott megoldásaival kövesse a környezettudatosságot hangsúlyozó szabadtér-építészeti trendet. Különös figyelmet fordítottak a víz- és tápanyagkörforgás biztosítására vízáteresztő burkolatok használatával, valamint az épített, burkolt elemek minimalizálásával. Ennek köszönhetően a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását.

Az építés vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a tervezés során fontos szempont volt, hogy a park a lehető legjobban megtartsa a csapadékvizet is. Ennek érdekében például úgy végezték a földmunkát, hogy a korábbinál enyhébb lejtése legyen a területnek, a lefolyó csapadékot pedig a felső részhez tervezett sövénysor is segít majd megfogni. Emellett a pihenőket természetes ragasztóanyaggal összefogott gyöngykaviccsal borítják, melyek könnyedén átengedik a talajba a vizet. A parkban összesen 15 darab padot helyeznek el – ezeket a hazai svéd vállalatok ajánlották fel. A pihenőket vörösfenyővel borított járóutakon lehet majd megközelíteni a Lánchíd utca és a rakpart felől. A területre csak magyar őshonos növényeket telepítenek majd, például gyertyánt, borbolyát és gyöngyvesszőt.



A fenntartható anyaghasználat szintén kiemelt szempont volt a felújítás során, ugyanis a parkban szinte az összes korábban ott lévő berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosítottuk vagy a parkon belül újra felhasználtuk. A felújításnak köszönhetően a park nagy részét növényzet borítja, amely az emberi igényekre is reagál: megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket is kínál, a gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről.

A tervezett tér szerkezete a gyalogosforgalmi kapcsolatokat is rendezi, az átjárhatóságot erősíti. A burkolatok kialakítása is kiemeli a látványpontokat és a vizuális kapcsolatokat, feltárva a dunai látképet és a környék építészeti értékeit. A park olyan jelhagyás, amely nem konkurál a történeti környezettel, hanem egyszerű, modern formavilágával, illeszkedő anyaghasználatával a zöld város, a fenntarthatóság és a környezettudatos városi életforma megnyilvánulása.



A budai hídfőnél lévő parkban tartott ünnepségen Tarlós István főpolgármester az utóbbi időben bekövetkezett szemléletváltásról beszélt, jelezve, hogy a környezettudatos életre való törekvés szinte mindenhol teret nyert. Hozzátette: a Lánchíd parkot is az új irányzat jegyében építették át bontásból származó anyagok újrahasznosításával. Mint mondta, a főváros örömmel csatlakozott a svéd kezdeményezésű programhoz, amely a fenntarthatóság érdekében tervezi át a városi környezetet.

Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete elmondta: a park tökéletes példája egy olyan találkozóhelynek, ahol élvezhető a természet közelsége, a nagyvárosi forgatag hátrahagyása nélkül. Szólt arról is, hogy a fenntartható városfejlesztési programot 2010-ben indították, a cél pedig a zöld gondolkodásmód elterjesztése Magyarországon. A park 23 millió forintból újult meg, a megvalósításban a fővárosi önkormányzat, a svéd nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és Magyarországon működő svéd vállalatok vettek részt.



A SymbioCity a fenntartható városi fejlődést középpontba állító svéd program. Gondolatisága különös figyelmet szentel azoknak az összefüggéseknek és szinergiáknak, amelyek egy modern város különböző ellátási és működtetési folyamatai között fellépnek, és amelyek megfelelő összekapcsolása nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnyökkel is jár.

A Green City mozgalom célja a települések visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása a települési zöldfelületek integrált és interdiszciplináris fejlesztésével. Az idei Green Sweden program első állomása a budapesti SymbioCity konferencia volt április 25-én, amelynek során a SymbioCity területei közül négyet (energia, információ és kommunikáció, tájtervezés, zöld épületek) emeltek ki és vitattak meg kerekasztal-beszélgetések formájában. A Green Sweden program fő partnerei az Electrolux és az Ericsson, további partnerei a HAGS magyarországi képviselője, az S-TÉR Kft, a Metropol, a Skanska, a Volvo, valamint a Kinnarps svéd vállalatok.