Elhamarkodottnak és megalapozatlannak tartják a szakmai érettségi bevezetését az oktatásban dolgozók, továbbra is a kétszintű, megfelelően előkészített érettségi bevezetését szorgalmazzák. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter szerint ezen a héten elfogadják a sürgősségi kormányrendeletet, amely szerint a végzősök választhatnak a hagyományos és a szakmai érettségi között, ez utóbbival azonban nem folytathatják tanulmányaikat.

Kötő József RMDSZ képviselő, oktatásügyi szakértő a Sláger Rádiónak elmondta, valótlan állítás, hogy a szakmai érettségi megnyitja a fiatalok előtt a munkaerőpiacot, hiszen a vállalkozó nem azt kérdezi tőlük, rendelkeznek-e érettségi oklevéllel, hanem arra kíváncsi, mit tudnak.

A képviselő szerint, a diákok hajlamosak arra, hogy a könnyebb utat válasszák, ezért a szakmai érettségi a lustaságot ösztönzi, megnő az érdektelenség a továbbtanulás iránt.

Keresztély Irma háromszéki főtanfelügyelő szerint a vizsgát ebben a formában nem kellene érettséginek nevezni, hiszen még továbbtanulási lehetőséget sem biztosít a szaklíceumok végzőseinek. Kiss Imre a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Iskola Központ igazgatója híradónknak elmondta, a szakiskolákban tanárai körében pánikhangulat van, hiszen ha bevezetik a szakmai érettségit, a diákok elveszítik az érdeklődést az irodalom, a természettudományok, nyelvek iránt.

Nem lehet ugyanazt elvárni az elméleti és a szaklíceumban tanuló diákoktól, de a megoldás a differenciált, középszintű érettségi bevezetése, szögezte le Kiss Imre.
Kovács Blanka, Sláger Rádió