Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerdán üdvözölte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága állásfoglalását, amelyben támogatásáról biztosította a testület felvidéki magyarok melletti kiállását és az ügyben megfogalmazott európai parlamenti petíciót.

MTI - Lomnici Zoltán a szlovák állampolgárságától megfosztott négy felvidéki magyarral együtt tartott budapesti sajtótájékoztatón azt kérte a jogalkotóktól, ne legyen lehetőség arra, hogy a választási regisztrációnál visszaéljenek a külhoni magyarok nevével, adataival.
 
Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága kedden egyhangúlag elismerte és támogatásáról biztosította az Emberi Méltóság Tanácsának azt a tevékenységét, amelyet az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyében tanúsít. A dokumentum rögzíti, hogy a grémium egyúttal csatlakozik a Lomnici Zoltán és Gubík László joghallgató által jegyzett, az Európai Parlament elnökéhez benyújtott petícióhoz, mivel annak tartalmával és céljaival egyetért.
 
Az elnök beszámolt arról, hogy Tamás Aladárné, az idén százéves felvidéki tanítónő "keserű hangvételű" levélben fordult a tanácshoz, segítséget kérve, hogy ügyüket más anyaországi szervezetek, hatóságok is karolják fel, és a közjogi méltóságok, az Országgyűlés is támogassák a törekvéseiket.
 
Lomnici Zoltán megjegyezte: az Országgyűlés bizottságának határozata mindenképpen kedvező fejlemény, kiemelve, hogy azt egyhangúlag fogadták el. Szólt arról is, hogy a tanítónő az uniós állam- és kormányfőktől, valamint EP-képviselőktől is kérte a petíció támogatását, és másfél hét alatt 12 képviselőtől pozitív visszajelzés érkezett.    
 
Dolník Erzsébet köszönetet mondott ügyük támogatásáért, és a szakbizottsági határozatot fontos lépésnek nevezte. Szerinte Szlovákiában abszurd helyzet állt elő "az összetákolt állampolgársági törvény" következtében. Kitért arra: másfél hete kapták meg az értesítést, amely lehetővé teszi, hogy valóban jogi útra tereljék ügyüket.
 
Kassai Gyula református lelkész szintén háláját fejezte ki a támogatásért, majd az állandó hatósági zaklatásokról szólt. Kiemelte: nincs állandó lakhelyük, nem szavazhatnak a parlamenti választásokon, és legutóbb szabálysértési eljárás is indult ellenük, majd a rendőrség bírságot szabott ki rájuk. A küzdelmet azonban nem adják fel - mondta, kiemelve: fontos, hogy nincsenek egyedül harcukban. Hangsúlyozta, hogy ez a harc a magyar kisebbség jogaiért folytatott harc is egyben.
 
Fehér István tanár reményét fejezte ki, hogy eljön az az idő, amikor az unióban megszűnik a kettős mérce. Észre kellene venni, hogy más tagországokban mi mindent meg lehet tenni - jegyezte meg, hangsúlyozva: továbbra sem kívánnak lemondani szlovák állampolgárságukról.
 
Gubík László joghallgató továbbra is a 2010. évi állampolgársági törvény módosításának eltörlését szorgalmazta, ezzel - mint mondta - a helyzet könnyen megoldható lenne. Kiemelte a közvélemény és a civil társadalom támogatását, szerinte fontos, hogy Budapestről "mi sugárzik", mert azt a Kárpát-medence minden pontján megérzik a magyarok.
MTI Fotó: Máthé Zoltán