A hétfőn kiadott nyílt levelében az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Tömb felhívja Victor Ponta kormányfő figyelmét, hogy hiányzik az átláthatóság a nyugdíjak és a társadalombiztosítások kiszámításában, és a tisztviselők is gyakran hibáznak. A szakszervezeti tömb a problémák megoldását kéri.

A levélben hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi helyzet egy sor súlyos problémát okoz, melyek esetenként drámaiak a nyugdíjasok vagy a társadalombiztosítások haszonélvezői számára.

„Ritka az, hogy nagyobb értéket számítanak ki, mint amekkora valójában jár. Nem a nyugdíjak és a társadalombiztosítási támogatások haszonélvezői állapítják meg a kapott összegek szintjét, hanem a munkaügyi tárca ellenőrzése alá tartozó struktúrák tisztviselői. A közigazgatási átláthatóságnak biztosítania kellene azt, hogy mindegyik személy ellenőrizhesse, mihez van joga” – áll a dokumentumban.

A szakszervezeti tömb leszögezi, az elmúlt években mindegyik munkaügyi miniszternek jelezték ezeket a dolgokat, beleértve Mariana Câmpeanu jelenlegi minisztert is, de mindeddig eredmény nélkül.

„Tudjuk, hogy az érintett személyek bírósághoz fordulhatnak, ez viszont több más gonddal jár. A munkaügyi minisztérium struktúrái által használt számítási metodológia átláthatatlansága a törvényszékek túlzsúfolásához vezet, és az ilyen jellegű keresetekben rendkívül hosszú idő alatt születik döntés. A nehezítés a Legfelsőbb Bírói Tanács által beiktatott mechanizmusnak is tulajdonítható, amely norma-megállapítást vezetett be a dossziék esetében” – áll a nyílt levélben.

A szakszervezetisek megoldásokat is kínálnak: minden egyes nyugdíjas számára küldjék el az elemző jelentést, amely alapján nyugdíját megállapították, ugyanakkor dolgozzanak ki egy világos, és könnyen használható modellt a nyugdíjak kiszámítására, amit tüntessenek fel az Országos Nyugdíjpénztár honlapján is, és figyelmeztessék a munkaügyi felügyelőség alkalmazottait is, hogy felelősségteljesebben dolgozzanak.
nyugatijelen.com