A polgármestereket, az érdeklődő intézményvezetőket tájékoztatták a biomassza erőművek pozitív tapasztalatairól. 

Két év múlva „energiafalvakká” válhatnak egyes települések Ózd környékén, ha biomasszából nyerik az energiát. Az energiafű két vágás után már felhasználható és ugyancsak két év múlva nyereséget is hozhat.

A kistérségi települések polgármestereit, valamint az érdeklődő intézményvezetőket tájékoztatták Ózdon a biomassza erőművek pozitív tapasztalatairól. Nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a kisebb falvakban is gondolkozzanak el az alternatív fűtési lehetőség bevezetéséről. A Kaszinó tükörtermében a szakmában jártas előadók szóltak a megjelentekhez.

- Elég nagy sikerszázalékkal tudtuk az ültetvényeinket beindítani az ózdi önkormányzati tulajdonú területeken – fogalmazott Kovács Gergely, az Ózdszolg Kft. ügyvezetője. – Ezért gondoltuk azt, hogy a tapasztalatainkat átadjuk az észak-borsodi régió többi településének is. Még most is minden nap ültetünk, év eleje óta 500 ezer csemetét helyeztünk el a földbe. Reményeim szerint ezt az esztendőt úgy tudjuk majd zárni, hogy mind a száz hektáron elvégeztük ezt a feladatot.

Kovács Gergely hozzátette: két-három éves vágásfordulóval kell számolni, ezért ha az időjárás úgy engedi, akkor 2014 telén lehet az első aratást megejteni Ózdon. A jövő útja az lenne, ha a helyi távhőt is be tudnák vonni a rendszerbe, mert így a megtermelt aprítékot közvetlen a város használná föl. Jelenleg a sajóvárkonyi iskolát fűtik biomasszával, a többit pedig értékesítik.

A falvaknak lehetőség

A szakemberek szerint az energiaültetvények jelenleg a falvaknak és a kisebb közösségeknek nyújtanak komoly alternatívát, mert a nagyobb városokban óriási a gázfüggőség, és a fűtési rendszereket is így alakították ki.

- Elég kedvező a megtérülés az energiaültetvényeknél – osztotta meg tapasztalatait - Gerencsér Albert, okleveles erdőmérnök. – Egy beruházással, két vágásforduló alatt a költségek megtérülnek, utána pedig még legalább tizenöt esztendeig folyamatos a hozam. Emellett az energetikai faapríték ára az elmúlt időszakban rendszerint emelkedett, ami biztos bevételt jelent a gazdálkodóknak. Az ország energetikai politikája átalakulóban van, a jövőben sok kicsi fűtőmű megjelenésére lehet számítani. Óvodákat, iskolákat és Polgármesteri Hivatalokat köthetnek rá ilyen rendszerekre, elsősorban községekben és falvakban. A nagyobb városokban jóval nehezebb a logisztika és a folyamatos alapanyag ellátás sem megoldható jelen pillanatban. Ahol viszont a távhőt be tudják kapcsolni a biomassza rendszerbe, ott nem lesz ezzel probléma.

A fának van alternatívája

Hazánkban jelenleg a legnagyobb mennyiségben az erdei faanyagot használják biomassza alapú energiatermelésre. A tartamos fakitermelés mellett az egyéb célra alkalmatlan (tehát mind a papír-, építő- és bútoripar számára használhatatlan) gyenge minőségű tűzifát égetik el az erőművekben. A közhiedelemmel ellentétben Magyarországon az erdőterületek nagysága az elmúlt évtizedekben nemhogy csökkent volna, hanem növekedett. Köszönhető ez az Európában elsőként itthon megalkotott, és azóta is a legszigorúbbak közé tartozó erdőtörvénynek. Évente mintegy 12 millió m3 faanyag keletkezik, miközben a teljes kitermelés mértéke alig éri el a 6,6 millió m3-t. Ebből az erőművek mindösszesen 1,2-1,5 millió m3 faanyagot égetnek el.

A szilárd biomassza palettán azonban a tűzifának is létezik alternatívája, ez lehetőséget kínál a további bővülésre, az egyensúly fenntartásával. Ezek közül Magyarországon a nagyerőművek jelenleg elsősorban a kínai energianádat és az energianyárfát hasznosítják, míg a kisebb fűtőművek előszeretettel égetik el a helyi gazdálkodóktól felvásárolt mezőgazdasági melléktermékeket is.

A mezőgazdasági hulladék hazánkban elsősorban a kalászosok szalmáját, a kukorica- és napraforgószárat valamint a gyümölcsfák lemetszett gallyait és a szőlővenyigét jelentik. Ezek energetikai hasznosítása jelenleg elenyésző, azonban a megfelelő beruházások elvégzésével számos hazai biomassza alapú erőmű és hőtermelő átállítható erre a tüzelőanyagra. A mezőgazdasági melléktermékek elégetése ugyanakkor a gazdálkodók számára is előnyös lehet, hiszen a tarlóégetés betiltásával ezeknek a növényi maradékoknak a legnagyobb része hulladékként jelentkezik a gazdaságokban; a talajba nem lehet teljes mennyiségüket beszántani és az állattartás visszaszorulásával a takarmányozási és almozási célra felhasznált mennyiség is alaposan lecsökkent. Ezzel szemben az eddig hulladékként kezelt mennyiséget az energetikai ágazat jórészt képes lenne átvenni, méghozzá úgy, hogy a gazdálkodók számára új bevételi forrást is jelentene az együttműködés.

Folyamatos megélhetést biztosít

Az energiaültetvények hosszú távon – az 5-10-15 éves időtartamú szerződéseknek köszönhetően – olyan bevételt jelenthetnek a termelőknek, amivel a magyar GDP 3-4%-át adó mezőgazdasági és erdőgazdálkodási szektorok további erősítéséhez is hozzájárulnak. Az energianövények kapcsán nem utolsó szempont, hogy a telepítésükhöz vissza nem téritendő támogatás is igényelhető. A támogatás lehetőséget teremt arra, hogy az ültetvényt körbekerítsék, aminek a vadkár elleni védekezésben akkor is hasznát veheti majd a gazdaság, ha 10-15 év után annak helyét más szántóföldi kultúra veszi majd át. Ez könnyen megvalósítható, hiszen az energianövény-termesztés nem jár művelési ág váltással, ami egyben azt is jelenti, hogy a szántóföldi növényekre járó támogatást jelenleg ilyen ültetvényekre is megkapják a gazdák.

Kiszámíthatóság, hosszú távon stabil jövedelem, munkahelyteremtés és a szabad kapacitások lekötése, valamint a zöldenergia előállításának jelentősége – fogalmazták meg az előnyöket azok a gazdák, akik tevékenységüket az energianövények termesztésével bővítették ki a pécsi Pannonpower biomassza erőművének vonzáskörzetében. A folyamatosan változó piaci feltételek mellett ugyanis kiemelt előnyökkel jár, ha egy agrárvállalkozás olyan stabil cégekkel tud kapcsolatba kerülni, amelyek 10-15 évre biztosítani tudják a vállalt feltételeket, korrekt módon és időben fizetnek a megtermelt alapanyagért. Ráadásul mindezt úgy tehetik meg, hogy nem „zsákmányolják ki" végleg a területet, hiszen az elégetett növények hamuját visszajuttatva a földbe, az megőrzi termőképességét később más növényi kultúrák számára is biztosítva a megélhetést a területen.

Az érintett régió egésze számára fontos szempont továbbá, hogy az energianövények, így az energianyár, vagy a miscanthus termesztése optimalizálja a meglévő munkahelyek kihasználtságát: a betakarítás, vagy az ültetvény karbantartása akkor végezhető el, amikor más szántóföldi munkák véget értek, így az eddig holt idénynek számító hónapokban is munkát és megélhetést biztosít a családoknak.