A Vajdaság helyzetéről tájékoztatta Pásztor István, az észak-szerbiai autonóm tartomány közgyűlésének elnöke Stefan Füle uniós bővítési biztost szerdán Brüsszelben. 

Pásztor István a találkozót követően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy beszámolt az uniós biztosnak a Vajdaság státusával kapcsolatos nyitott kérdésekről, nevezetesen a szerb alkotmánybíróság pár hónappal ezelőtti döntéséről, amely az újvidéki közgyűlés első embere szerint 22 területen nyirbálta meg a tartomány autonómiáját. Beszámolt arról is, hogy a szerb kormány költségvetési javaslata jelenlegi formájában sérti az alkotmány azon előírását, hogy a források legalább hét százalékát a Vajdaságra kell fordítani. Ez a korábbi években is csak papíron teljesült, de a 2013-as büdzsé tervezetében már papíron sem szerepel az alkotmányban garantált összeg - fejtette ki a vajdasági magyar politikus.

"Amennyiben ilyen módon sérti valaki az alkotmányos garanciákat, akkor azt gondolom, hogy ez szembemegy mindazzal az értékrenddel, amely az európai értékrend alapjait képezi" - adott hangot véleményének Pásztor István.

A szerb alkotmánybíróság a szerb alaptörvénybe ütközőnek minősítette, hogy a Vajdaság hatáskörébe tartoztak a mezőgazdaság támogatásával, a víz- és erdőgazdálkodással, a szociális ügyekkel kapcsolatos kérdések, az, hogy a Vajdaságot Bácskára, Bánátra és Szerémségre tagolják, és az is, hogy a tartománynak saját irodája van Brüsszelben - ismertette a részleteket a Vajdaság közgyűlésének elnöke.

"Ez teljesen kilyuggatta azt az építményt, amelyet az autonómia, a decentralizáció és a szubszidiaritás elvének megvalósítása érdekében az elmúlt 10 évben építettünk" - mondta Pásztor István.

A Vajdaság közgyűlésének vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában közölte: nyilvánvaló, hogy Szerbia uniós csatlakozásának kulcskérdése Belgrád és Koszovó viszonyának rendezése, de ígéretet kapott arra az uniós biztostól, hogy ebben a folyamatban a Vajdaság sem marad észrevétlen, a népes magyar kisebbségnek otthont adó tartomány helyzete is Szerbia csatlakozási folyamatának egyik központi kérdése marad. Pásztor beszámolt arról is, ígéretet kapott a cseh bővítési biztostól, hogy következő szerbiai látogatása alkalmával Újvidékre is ellátogat.

Stefan Füle a találkozót követően kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy a bizottság elvárja szerb hatóságoktól, hogy állami és tartományi szinten is az alkotmány és a törvények keretei között, együttműködően végezzék a dolgukat.

"Azt szeretnénk, ha a Vajdaság továbbra is pozitív példaként szerepelne, ha a decentralizáció, az önkormányzatiság vagy a nemzeti kisebbségek kérdéséről van szó. Ezt a bizottság a jövőben is szorosan figyelemmel fogja kísérni" - áll a bővítési biztos közleményében.

Füle egyúttal emlékeztet arra, hogy a bizottság legutóbbi országjelentésében is sürgette Szerbiát, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy javítani tudja viszonyát Koszovóval. A bizottság készen áll, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdődhessenek, ha ezen a téren fejlődés tapasztalható - szögezi le közleményében Stefan Füle.