Két különböző kategóriában a Sziget és a Balaton Sound is bejutott a legjobb tíz közé a legjobb európai fesztiválok versenyében, amelyre lezárult a közönségszavazás. A győzteseket 2013 januárjában hirdetik ki. 

Több mint egymillió szavazat érkezett Európa országaiból a 2012-es Festival Awards Europe címre. Különböző kategóriákban a Sziget és a Balaton Sound is bejutott a tíz közé a legnagyobb nemzetközi fesztiválversenyen, amelynek végeredményét január 9-én a hollandiai Groningenben díjátadó gálán hirdetik ki - közölte Vető Viktória, a két versengő magyar fesztivál sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint 33 ország több mint 250 fesztiválja mérettette meg magát a Festival Awards Europe szavazásán. A Balaton Sound a közepes méretű fesztiválok mezőnyében került a legjobb tíz közé, a Szigetet a nagyfesztivál kategóriában szavazták a Top 10-be. A Szigetet idén januárban a 2011-es év legjobb európai nagyfesztiváljának választották. A közönség olyan kategóriákban adhatta még le szavazatát, mint a legjobb új fesztivál, a legjobb zárt térben megrendezett fesztivál, a legjobb előadói felhozatal, fő fellépő, újonc előadó vagy fesztiválhimnusz.

A Sziget vetélytársa a nagyfesztivál kategóriában a szerbiai Exit, a lengyelországi Heineken Open'er és Woodstock, a németországi Hurricane és Wacken, a portugáliai Optimus, a dániai Roskilde, valamint a belgiumi Rock Werchter és Tomorrowland. A Balaton Sound mellett a közepes méretű fesztiválok között versenyben maradt még a németországi Area4 és Melt!, az írországi Electric Picnic Music & Arts, a belgiumi Lokerse, a lengyelországi OFF és Ursynalia, a szlovákiai Pohoda, a luxemburgi Rock-A-Field, illetve a dániai Smukfest.

A Sziget

A Sziget Fesztivál (vagy röviden Sziget, ritkábban angolul: Island Festival) Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, melyet minden év augusztusában rendeznek meg Budapesten, az Óbudai-szigeten.  Az első könnyűzenei esemény az Óbudai-szigeten az 1980-ban tartott „Fekete Bárányok” koncert volt a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band fellépésével. 1981-ben pedig a zenész szakszervezet által szervezett „Szuperkoncert” nevű rendezvényen lépett fel több akkori ismert magyar rockegyüttes. (Az eseményről Egy nap rock címmel készült film).

1991-ben a szovjet csapatok kivonulásának megünnepléseként rendezték meg az Aurora punk banda első albumának nevéről kölcsönzött "Viszlát Iván!" fesztivált. Fellépett többek között a Pál utcai fiúk együttes is. (Ezt ugyan az Óbudai-sziget mellett főleg a Felvonulási téren tartották, de ugyanakkora jelentőséggel bírt. A mai városligeti 56-osok terén rendezték. A jelenlegi emlékmű helyén az 1956-os forradalom-ban ledöntött Sztálin-szobor talapzatából épített tribün szolgált színpadként, amit nem sokkal utána lebontották.)

A Sziget története Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi saját ötlete alapján, Szekfű Balázs segédletével az 1993-ban megrendezett Diáksziget fesztivállal kezdődött „Kell egy hét együttlét” szlogennel. Az esemény helyszínéül ezúttal is az Óbudai-szigetet szemlélték ki, mely azóta is otthont ad a rendezvénynek.

1994-ben a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock (al)címmel megrendezett Diákszigeten az eredeti fesztivál több fellépője (pl. Jethro Tull, Ten Years After) is koncertet adott. A fesztivál 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven, 2002 óta Sziget Fesztivál néven működik.

A 2000-es években vált össz-műfajúvá a fesztivál. Korábban zömmel alternatív és rockzenei stílusok voltak a meghatározóak a fellépő együttesek és előadók nyújtotta kínálatban. 2012-ben Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első a Yourope (európai fesztiválszövetség) és a Virtual Festivals Europe által szervezett szavazáson a „nagyfesztiválok" versenyében.



A Balaton Sound

A Balaton Sound Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja. A rendezvényre 2007 óta minden év júliusában négy egymást követő napon kerül sor Zamárdi városában, a Balaton déli oldalán, közvetlenül a vízparton. A fesztivált a Sziget Fesztivál produkciós irodája szervezi.

A Sziget Iroda felismerte azt a növekvő igényt, mely szerint a hagyományos fesztiválokkal lefedett piac mellett egyre nagyobb a kereslet itthon a megszokottnál sok szempontból színvonalasabb, magasabb komfortfokozatot nyújtó fesztiválra. A Balaton Sound esetében ehhez megfelelő alapot biztosított a fesztiválnak otthont adó balatoni terület, amely közvetlen partszakasszal, tihanyi panorámával rendelkezik. A vendéglátás és egyéb szolgáltatások terén magasabb színvonalat képviselő megoldásokat alakítottak ki, koktélbárok, esztétikus kialakítású bárok és éttermek sorakoztak a rendezvény területén, a vendégek pedig a fesztiválokon megszokott sörpadok helyett székekben, kanapékon és nyugágyakon élvezhették a fesztivál hangulatát. 2008-ban a Heineken sörmárka a Balaton Sound névadó szponzora lett.

A tisztán gazdasági hatások mellett a Balaton Sound, illetve az általa létrejövő hazai kereslet, hozzájárul a Balaton ismertségének növeléséhez, emellett az informális csatornák, valamint a visszatérő vendégek és családjaik révén elősegíti a Balaton turisztikai kínálatának promócióját. A fesztivál továbbá hozzájárul a Balaton, mint turisztikai célpont általános promóciójához.

Az elmúlt években többek között az alábbi előadók léptek fel a fesztiválon: 2007: Eric Prydz, Roger Sanchez, Ferry Corsten, Basement Jaxx, Adam Freeland, Beastie Boys, The Brand New Heavies, 2008: Richie Hawtin, Massive Attack, The B-52's, Fatboy Slim, Armin Van Buuren, David Guetta, 2009: Sven Väth, Kraftwerk, Röyksopp, Moby, Carl Cox, David Guetta, Erick Morillo, 2010: Klaxons, Pet Shop Boys, The Chemical Brothers, Pendulum, David Guetta, Jamiroquai, 2011: Snoop Doggy Dogg, Tiësto, Mika, Portishead, Stereo MC's, Underworld, David Guetta, 2012: Carl Cox, De La Soul, Mouse on Mars, Paul Kalkbrenner, David Guetta, Afrojack