Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor hagyományos szilveszteri "zenevonatára" idén a Szent Efrém Férfikar száll föl - jelentette be a koncert szerdai sajtótájékoztatóján Rácz Zoltán, az együttes alapító-vezetője. 

Bár a teljes program mindig a finisben alakul ki, biztos, hogy a koncert első részében Steve Reich Proverb című darabjára irányul figyelem - tette hozzá.

"Az Amadinda fő törekvései közé tartozik Ligeti György, John Cage és Steve Reich, ütős életműveinek repertoáron tartása. Az öt énekest és négy hangszeres foglalkoztató Reich-mű arra is késztet bennünket, hogy megmérjük, vokális előadók mellett milyen teljesítményre vagyunk képesek" - magyarázta az együttesvezető.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém férfikar karnagya hozzátette: a Budapesti Énekes Iskolában, ahonnan a férfikar tagjainak egy része kikerül, középkori és kortárs zenét is tanít. Azt tapasztalja, hogy a gyerekeket előadóként és hallgatóként is sokkal inkább megszólítja középkori gregorián és a modern zene, mint a reneszánsz és a barokk.

A koncert első felében az Amadinda népszerű számaiból válogatnak, éjfél után pedig - ahogy az már hagyománnyá vált - Presser Gábor örökzöldjeit és néhány újrahangszerelt LGT-dalt szólaltatnak meg. "Eddig minden évben mi, amadindások vokáloztunk Presser számaihoz, idén profi közreműködők, a Szent Efrém Férfikar tagjai állnak pódiumra a második részben is" - jegyezte meg Rácz Zoltán.  Hozzátette, addig rendezik meg ezeket a szilveszteri esteket, amíg ők kedvvel bírják, a közönség pedig érdeklődik irántuk.

Beszámolt róla, hogy megjelent az Amadinda legújabb lemeze, a Legacies 9. "A teljes Cage ütős életművet feljátszottuk, fontos azonban, hogy a CD az Amadinda a saját hangját is rendszeresen bemutassa. A korongra egy kivétellel Holló Aurél szerzeményei kerültek, amelyek 2-3 kontinens ütős repertoárjának eminens részévé váltak, ma éppen Mexikóból kerestek meg" - fűzte hozzá.