... avagy rádióamatőr vagyok

"Emberekben sokat csalódtam, de a rádióban, a rádióamatőrizmusban eddig soha!"
 
Idézet: ITU RR-ből.
1.56     amateur service:
A radiocommunication service for the purpose of self-training, intercommunication and technical investigations carried out by amateurs, that is, by duly authorized persons interested in radio technique solely with a personal aim and without pecuniary interest.

Azaz:
1.56 amatőr szolgálat:
Rádiókommunikációs szolgálat, amelynek célja az önképzés, kölcsönös kapcsolat tartása és műszaki kutatás amatőrök, azaz megfelelően felhatalmazott személyek által, akik a rádiótechnika iránt kizárólag személyes céllal, anyagi érdek nélkül érdeklődnek.


A rádió és a rádióamatőrizmus még nagyon kezdetleges volt 1912. tavaszán, amikor az elsüllyezhetetlennek hitt Titanic egy hatalmas jéghegynek ütközött. A hatalmas hajót már felszerelték a legkorszerűbb rádió adó-vevő készülékkel. Ennek segítségével küldték ki az SOS jeleket a frekvenciára, azon a tragikus áprilisi éjszakán.

Pár évvel később megjelentek az első műsorszóró állomások. Az első rádióadások még nem szabályozott frekvenciákon, AM üzemmódban történtek a mai hosszú- és középhullámnak megfelelő sávokon. Abban a korban még nem frekvenciában, hanem hullámhosszban számoltak, azaz méterben adták meg a hullámhossz értékeket (a frekvenciákét pedig később is sokáig kilociklusban, nem kilohertzben).

A rádiózás kezdettől fogva a „globalizáció élményét” adta hallgatójának. A középhullámú, majd a 30-as évektől rövidhullámú rádiókkal ugyanis tisztán, a helyi adáshoz hasonló minőségben lehetett hallgatni külföldi adásokat is. Rádió adóvevőt nem nagyon gyártottak abban az időben. Sok találékony ember elkezdett kisérletezni, és megalkották a saját vevőkészüléküket. Igy hallható lett a rádióállomás adása.  (Pl. Magyarországon a hazai adások megindulásáig csak külföldi adásokat lehetett hallgatni, igaz, a szabályozás hiánya miatt még csak kalózként).

Nagyon sokan jártasságot szereztek a vevők építésében, kikisérletezték hogyan lehet adót és jó antennát barkácsolni. Egymással próbáltak kapcsoaltokat létesíteni. Egy-egy meghiusult kapcsolat révén, újra meg újra próbálkoztak, amíg nem sikerült a rádióösszeköttetés. Ők azok a rádióamatőrök, akiknek ma az utódai vagyunk.

Igen, a rádióamatőrök fedezték fel a rövidhullámot. Kísérleteik során rájöttek arra is, hogy barkácsolt készülékeikkel a földgömb egy tetszőleges pontja és egy tetszőleges másik pont között rádiókapcsolat létesíthető.

Most egy olyan korban élünk, amikor szinte életünk részévé váltak a rádióhullámok. Észre sem veszzük a rádiót: ott van a mobiltelefonban, az mp3 lejátszóban, a TV-ben, a vezeték nélküli egérben, az autóban, valamint ezernyi más helyen. A rádiótechnika művészete olyannyira fejlődött, hogy sokszor nem tudatosul bennünk. A rádió is részegysége az általunk használt technikai csodák tekintélyes részének.

A rádióamatőr maradt a régi. Cseveg, morzézik a kijelölt hullámsávokban, kapcsolatot teremt a világ minden országával, távoli vagy érdekes állomásokra vadászik. Gyüjtögeti a kuriózum helyekről a QSL lapokat, bűszke rájuk. Én minden összeköttetésem alkalmával kérek egy coin-t. Természetesen küldöm is ki a világba a magyar érméket. Mára már albumban vannak és féltve őrzöm ezeket a kincseimet.

S ha éppen a technika érdekli a rádióamatőrőket, építget mindenféle hasznos eszközt, antennát, vagy éppen digitális üzemmódokkal foglalkozik, szoftvert fejleszt, s sorolhatnánk még tovább. A cél azonban egy: kipróbálni a rádióhullámok kínálta lehetőségéket, kipróbálni a lehetőt és a lehetetlent, megismerni, befogni a természet és a tudomány erőit.

Mi rádióamatőrök, azonos érdeklődésűek vagyunk és ez a hobby globálisan összekövácsol minket.

Erről beszélgetünk, ezért keressük egymással a kapcsolatot a föld minden pontjáról, távoli szigetekről, egzotikusnál egzótikusabb országokból.

Újabban az űrhajósokkal lehet kapcsoaltot létesíteni ott fent az űrben. Ők is rádióamatőrök. Most hallottam, hogy a Hold, tükörként viselkedik,egyes rádióhullámokkal, visszaverik azokat a Földre. Így lehet a távoli kontinenseken élő rádióamatőrökkel kapcsolatot teremteni.

Mi vagyunk - az étervadászok, éterhalászok, függetlenül attól, hogy a civil életben ki, mivel foglalkozik - a rádióamatőrök.



Felhasznált irodalom:
ha5mn