A Wisconsin-Madison Egyetem pszichológusai által levezényelt kísérletek alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a cumi használata megakaszthatja a fiúgyermekek emocionális fejlődését azáltal, hogy gátolja a különféle arckifejezések csecsemőkori kialakulását. 

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája egyaránt javasolja a cumi használatának minimalizálását, mivel az rossz hatással lehet a szoptatásra, emellett fülfertőzést és szabálytalan fogsort is eredményezhet, de a Basic and Applied Social Psychology című lapban megjelent tanulmány az első, amely a cumizás pszichológiai következményeire hívja fel a figyelmet.

Amint azt a tanulmányt készítő Paula Niedenthal, az Egyetem pszichológus professzora kifejtette, az emberek minden életkorban akarva-akaratlanul másolják a körülöttük levők arckifejezéseit és gesztusait. Azáltal, hogy visszatükrözzük, amit a másik csinál, mi magunk is átvesszük az érzéseit, így könnyebben megértjük őket. Mindez a csecsemők számára is igen fontos, ezért is alkalmazunk erős arcjátékokat és hangsúlyokat, ha hozzájuk beszélünk. Ha azonban a csecsemő szájában cumi van, kevésbé lesz képes visszatükrözni az arckifejezéseinket, illetve ezzel együtt azokat az érzelmeket, amiket azok képviselnek.

A kutatók először 6-7 éves fiúkat vizsgáltak meg, akik kiskorukban gyakran cumiztak, és kiderült, hogy kevésbé képesek átvenni a videofelvételeken levetített, érzelmeket kifejező arckifejezéseket. Egy másik vizsgálat során főiskolás férfiakat figyeltek meg, akik közül azok, akik gyerekkorukban sokat cumiztak, rosszabbul teljesítettek egy empátiát mérő teszten, egy harmadik vizsgálaton pedig a kiskorban cumit használók kapták a legalacsonyabb pontokat egy érzelmi intelligencia teszten.

Niedenthal hozzátette, hogy érdekes módon a lányoknál ugyanez az összefüggés nem volt kimutatható, aminek talán az lehet az oka, hogy a lányok eleve jóval empatikusabbak és érzelmesebbek, őket a szülők alapból ebbe az irányba terelik, így náluk a cumi nem okoz gondot, szemben a fiúkkal, akiknek inkább az érzelmek visszafojtását tanítják a szülők.

Ahhoz még további vizsgálatok szükségesek, hogy pontosan megállapítható legyen, mennyi cumizás az, ami már ártalmas, és mennyi még nem, de az már most kijelenthető, hogy az éjszakai cumihasználat bizonyára nincs hatással az empátiakészségre és az érzelmek kimutatására, mivel az alvás nem az az időszak, amikor a csecsemő ezeket a képességeit elsajátítaná.