Ülést tart ma a Magyar Diaszpóra Tanács, a résztvevők többek között áttekintik a Julianus-program helyzetét. A tanács ülését Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg.


MTI - Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár korábban elmondta: a Julianus-program keretében átfogó katasztert szeretnének készíteni a nagyvilágban található magyar emlékhelyekről és értékekről.
 
Nemcsak a kifejezetten magyar tulajdont keresik, szeretnék, ha minden diaszpóraközösség felmérné, milyen magyar emlékhelyek vannak náluk - mutatott rá, kiemelve: ez nagy igény a diaszpóra magyarsága részéről is, mert szeretnék ezeket az értékeket megőrizni és átadni a következő nemzedéknek.
 
Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor a diaszpóra tanácsot létrehozták, nem merev, lezárt struktúrában gondolkodtak. Akkor több mint 50 szervezetet hívtak meg, idén kilenc új tag jelentkezett, velük bővül a tanács.
 
A Magyar Diaszpóra Tanács tavaly novemberben alakult, az alapító okiratban az áll: a kormány elkötelezett, hogy az új alaptörvényben az egységes nemzetre megfogalmazott felelősségviselést a diaszpóra tekintetében is megvalósítsa.
 
Az alapító okirat tartalmazza, hogy a diaszpórában élő magyarságnak - húsz évvel a rendszerváltoztatás után - végre kellő figyelmet kell kapnia a nemzetpolitikában. A tanács a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek közös fóruma, amely a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit tartja szem előtt, valamint megteremti a diaszpóra magyarságának önálló képviseletét.