Úgy néz ki valóban eljön az az idő amikor már a férfiak is szedhetnek fogamzásgátló tablettát. A Texas A&M Egyetem kutatói szerint a készítménynek nem lesz mellékhatása. A legfrissebb felmérések szerint az érintettek hetven százaléka élne a lehetőséggel. Ezenkívül úgy néz ki, hogy más kutatások is eredményre vezethetnek.

Az amerikai Cell szakfolyóiratban jelent meg a hír miszerint kifejlesztették a férfiaknak szóló fogamzásgátló tablettát. A készítmény több amerikai egyetem közös kutatócsapatának köszönhető.

A fogamzásgátló hatóanyaga a JQ1 nevű vegyület, ami gátolja a hímivarsejtek termelését és a spermiumok mozgékonyságát. Ezt a kutatók egérkísérletekkel támasztották alá. Qinglei Li vezető kutató arról számolt be, hogy mindkettőre szükség van a termékenységhez, de a JQ1 mindkettőt gátolja.

Legjobb dolognak véli, hogy nincsenek mellékhatásai a készítménynek. “Amint leállítottuk a JQ1 alkalmazását, az egerek termékenysége azonnal visszaállt a normálisra, ráadásul az anyag nem befolyásolta a párzási szokásokat vagy az utódok egészségi állapotát”-írta Li.

Az egereknél injekciót használtak, de a kutatók bíznak benne, hogy tabletta formájában is kitudják fejleszteni a szert. A kutatók már régóta kísérleteznek a férfi fogamzásgátló tabletta fejlesztésével, de eddig még senkinek sem sikerült tökéletesítenie. Valószínűleg lenne rá igény, hiszen a legfrissebb felmérések azt bizonyítják, hogy a férfiak 70 százaléka szedne fogamzásgátló tablettát, ha létezne ilyen.

A női fogamzásgátlók negatívuma, hogy befolyásolják a hormonokat. A férfiaknak azonban ettől nem kell félni. Li állítása szerint a JQ1 nem fejt ki hatást a tesztoszteronra, és egyéb kellemetlenséggel sem jár. A JQ1-re véletlenül bukkantak rá a kutatók. A vegyületet korábban a rákkezelésben alkalmazták, de idővel kiderült, hogy a termékenység szabályozására is használható.

Gyógyszeres fogamzásgátlás

Egyelőre még nem állnak rendelkezésre olyan férfi fogamzásgátló tabletták, melyek megbízhatóan, széles körben alkalmazhatóak lennének fogamzásgátlásra, bár régóta intenzív kutatások, próbálkozások folynak ezen a területen. Alkalmazásukat elsősorban magas áruk, megbízhatatlanságuk és súlyos mellékhatásaik korlátozzák (a legtöbb szer a hereműködést hosszú távon rontja, gyakran visszafordíthatatlan sterilitás lép fel). Ezen gyógyszerek célja a spermiumképződés, illetve a spermiummozgás időszakos felfüggesztése lenne.

A legelső próbálkozások hormontartalmú gyógyszerekkel történtek. A gossypol-ecetsavat a 70-es évek óta tanulmányozzák. Gyapotmagból lehet előállítani, 2-3 hónap alatt alakul ki a hatása, azonban az esetek 10-15 százalékában végleges sterilitást okoz. Súlyos mellékhatásai miatt - libidót csökkentő hatás, vesekárosítás, gyomor- bélrendszeri panaszok - nem terjedt el a használata.

Bár a férfiak műtéti úton történő sterilizálása egyszerűen megoldható, mégsem terjedt el nagymértékben, egyrészt a fájdalomtól való félelem miatt, másrészt amiatt, hogy a megtermékenyítő-képesség gyakran nem visszaállítható. A megszakításos közösülés alacsony biztonsági foka, valamint az, hogy a férfiak számára még mindig nem áll rendelkezésre megfelelő biztonságú, olcsó, súlyos mellékhatásoktól mentes készítmény, továbbra is azt eredményezi, hogy még mindig a nőkre hárul a nagyobb felelősség a nem kívánt terhességek elleni küzdelemben.

A férfi hormonális fogamzásgátlás kapcsán meg kell még említeni a tesztoszteront, melyet önmagában, vagy más szerekkel kombinálva lehet(ne) alkalmazni, azonban sok hátrányos tulajdonsága van. Egyrészt 1-3 hetente izomzatba adott injekció formájában kell bejuttatni, másrészt nem biztosítja mindenkinél a várt eredményt. A tesztoszteron gesztagénnel kombináltan is csak 50-90 százalékban eredményes, azonban folyamatban van újabb tesztoszteron-gesztagén tartalmú injekció kifejlesztése.

A GnRH analógok (buserelin, goserelin) tűnnének jelenleg a legeredményesebb, leghatásosabb szereknek, de ezeket is csak 1-2 havonta adott injekció formájában lehet beadni, és nagyon drágák.

Hormont nem tartalmazó szerekkel is próbálkoztak a kutatók (ketokonazollal, cimetidinnel, antifolátokkal) de súlyos mellékhatásaik alkalmazásukat lehetetlenné tették (mutációt okozhatnak, sok esetben mérgezőek, hatásuk gyakran visszafordíthatatlan).

Zselével is próbálkoznak

Az erősebb nem tagjai a jövőben nemcsak a gumi óvszer és a sterilizálás között választhatnak majd a születésszabályozási módszerek terén, ha így halad a fogamzásgátló zselé kifejlesztése. "Ez az első eset, amikor a tesztoszteron és a nesztoron nevű, mesterséges progesztin külsőleges alkalmazásával kísérletezünk. E két hormont korábban injekción és tapaszon keresztül próbáltuk bejuttatni a szervezetbe" - nyilatkozta Dr. Christina Wang, a Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézet professzora. A kombinált fogamzásgátló zselének természetesen további tesztelésen kell átesnie a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt.

Habár a férfiakról elterjedt a sztereotípia, amely szerint a születésszabályozást, illetve a védekezést nem a saját feladatuknak tartják, egy másik tengerentúli szakértő, Dr. Joseph Alukal urológus szerint a vád jórészt alaptalan. "Többen használnák az új módszert, mint gondolnánk. Majdnem annyi férfi aggódik a nem kívánt terhesség miatt, mint nő" - tette hozzá.

Dr. Wang és kutatócsoportja az amerikai Endokrinológiai Társaság éves ülésén mutatta be a friss eredményeket. A kettős készítmény tesztoszteron összetevőjét a kar bőrébe kell masszírozni, míg a progesztint az alhaséba. A kutatás alanyai fél éven át mindennap elvégezték a műveletet. A Washingtoni Egyetemen végzett felmérésre jelentkező 56 férfit csoportokra osztva vizsgálták: voltak, akik mindkét hormonból kaptak, míg másoknak a progesztin helyett placebót adtak.

A két komponenst alkalmazók 89 százalékánál milliliterenként 1 millió alá csökkent a spermiumok száma, de a csak tesztoszteront használóknál ez az arány csupán 23 százalék volt. A normális érték 15 milliónál magasabb, tehát az eredmény roppant biztató. A kombinált védelmet nyújtó zselépárost kipróbáló férfiak 78 százaléka egyáltalán nem észlelte spermiumok jelenlétét az ejakulátumban - ez a hányad a progesztint nélkülözőknél ugyancsak 23 százalék volt.

A hosszú távú mellékhatások egyelőre nem ismertek, viszont a résztvevők 21 százalékánál akné alakult ki. Dr. Wang és munkatársai a tesztoszteron mennyiség felére csökkentésével, valamint egy dimetandrolon nevű hormon bevetésével próbálják mérsékelni a lehetséges kellemetlenségeket, de a kezelés abbahagyását követően a gyermeknemzéshez szükséges spermiumszám visszaállítása is kérdéseket vet föl.