Szentágothai János azon tudósok és művészek közé tartozott, akik világraszóló teljesítményükkel a szellemi nagyhatalmak közé emelték Magyarországot.

MTI - A tanácskozáson, a Szentágothai-emlékév legfontosabb hazai eseményén Szentágothai János egykori munkatársai, tanítványai és követői, tudósok és közéleti személyiségek idézték fel a Kossuth-díjas magyar anatómus, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia valamikori elnöke pályafutását és életét.
  
Az esemény megnyitóján a köztársasági elnök kiemelte: Szentágothai János munkássága is rávilágít arra, hogy "nemzetünk tagjai mennyi mindennel gyarapították és gyarapítják ma is a tudomány világát". A világhírű magyar agykutatók munkájának eredményei "ma már száz- és százezrek életminőségét javítják, és világszerte millióknak nyújtanak reményt".
  
Áder János szerint amit Szentágothai elért, feltárt, mind avatott követőkre talált. Ezért amikor rá emlékeznek, érdemes szólni a mai magyar agykutatókról is, köztük azokról, akik 2011-ben a világ első Agy-díját kapták. Az agykutatói Nobel-díjnak is nevezett elismerést Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter kapta - emlékeztetett.
  
A "szentágothai-örökség" ott van minden magyar tudós munkásságában, akik "hozzájárultak a természet legösszetettebb alkotásának, az emberi agy és az idegrendszer működésének megismeréséhez és megértéséhez" - vélekedett a köztársasági elnök.
  
Szentágothai János több kérdést hagyott ránk, köztük talán a legfontosabb és legizgalmasabb kérdések egyikét: azt, hogy képes lesz-e egyszer az emberi agy megérteni saját működését. Alighanem az emberiség még jó ideig eltöpreng ezen a kérdésen - hangoztatta.
  
Az államfő arra is kitért: a tudós tudatosan törekedett arra, hogy tanítványokat gyűjtsön maga köré, szívügye volt az oktatás, az együttgondolkodás, a közösségépítés és a műhelymunka. Szentágothai esetében "a tanítványok száma és a rájuk gyakorolt hatása szokatlanul nagy, ...iskolája valóságos és képzeletbeli padjaiból" indult a rendkívül sikeres magyar agykutatás.
  
Áder János felidézte, a kutató mindkét ágbeli felmenői között sok újító szellemű orvos, nagyhírű tudós volt, de mindez önmagában nem sokat jelent, hiszen a "saját sorsát mindenki maga teljesíti ki". A tehetség, a sokféle készség és tudás csak lehetőség és felelősség, és Szentágothai átérezte "a kapott talentumok iránti felelősséget" - fogalmazott a köztársasági elnök a beszédében.