Illusztráció
A Volvo autóbuszgyártóval tárgyal a többségi állami tulajdonban lévő Rába annak érdekében, hogy korszerű járművek gyártásában vehessen részt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az együttműködés 300 Volvo autóbusz leszállításával veszi kezdetét.

A BKV 150 Mercedes autóbusszal frissíti fel a flottáját tavasszal, míg a további fejlesztés során a Rába közreműködésével 300 Volvo autóbuszhoz juthat a társaság - értesült ipari forrásokból a Magyar Nemzet. Eközben két éve tart, és csak jövő januárban oldják fel a Volán társaságok járművásárlási tilalmát. Mindez arra mutat, hogy helytálló lehet a HVG cikkének feltételezése, amely szerint a kormányzat távlatilag nem számol a jelenleg meglévő hazai autóbuszgyártó cégekkel a közösségi közlekedési szolgáltatók járműflottájának fiatalítása tekintetében. Mint ismert, a BKV buszparkjának felújításához ezer járműre lenne szükség, és hasonló nagyságrendű a Volánok fejlesztési igénye.

A HVG értesülései szerint a kormányzat olyan terveket készített, amelyek a jelenlegi gyártókapacitások kihasználása helyett a Rába fejlesztését tűzik ki célul. Ezért vásárolt többségi tulajdonrészt a magyar állam a Rábában, és ezért nem rendeltek járművet a jelenlegi autóbuszgyártóktól. Csakhogy a Rába jelenleg nem alkalmas kész járművek gyártására, az ehhez szükséges képességeit leépítette, az erre a célra szolgáló ingatlanját eladta. Ezért született az a döntés, hogy a cég az egyik multinacionális gyártóval igyekszik stratégiai együttműködésre jutni autóbuszok közös gyártásáról. Több forrásból megerősített információnk szerint a tárgyalópartner a Volvo, a jelenleg még formálódó, nem végleges megállapodás szerint első lépésként 300 városi buszt készítenek Volvo alvázon, Rába futóművel, alumíniumfelépítménnyel.