Magyarország legnemesebb pálinkái, egyedi ételkülönlegességek, latin-amerikai, vérpezsdítő zene valamint kulináris finomságok várják a látogatókat október 4-7 között a Budai Várban, ahová idén Mexikót és nemzeti italát, a tequilát hívták vendégségbe a fesztivál szervezői. A látogatók az elmúlt évekhez hasonlóan ismét több száz párlat közül válogathatnak. A négynapos gasztronómiai esemény részleteiről Maros Róbert, a rendezvény főszervezője mesélt. 

 
Ez a már a VI. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál. Hogyan tud megújulni évről-évre a rendezvény?

Már szinte minden héten szerveznek egy fesztivált a fővárosban, de azt tapasztaljuk, hogy ez nem befolyásolja a Pálinkafesztiválra látogatók kedvét. Mind a tavaszi Budapesti, mind pedig az őszi, Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál esetében úgy vesszük észre, hogy töretlen az érdeklődés. Reményeink szerint ez annak köszönhető, hogy hagyományt teremtettünk. Hat évvel ezelőtt, amikor elindult a rendezvény, éppen ez volt a célunk. Felhívni a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés szerepére és nem utolsósorban, hogy minél több külföldi és belföldi látogató megismerje a magyar pálinka- és kolbászkülönlegességeket. A megújulás a pálinkafőzőkkel közösen történik. Ők mindig hoznak egy új, különleges főzetet, mi pedig minden évben más-más vendégnemzetet hívunk meg a fesztiválra.

Miért éppen Mexikóra esett a választás 2012-ben?

Egy évvel ezelőtt az oroszok mutatkoztak be nemzeti italukkal, a vodkával, azt megelőzően pedig az olaszok jöttek el hozzánk a grappával. Igyekszünk mindig olyan országot meghívni, amelynek nemzeti itala ismert és kedvelt, és az ételkülönlegességek sem kevésbé népszerűek. Mexikó tökéletes választásnak tűnt ebből a szempontból.

A látogatók létszámát tekintve mik az észrevételek? Lehet még népszerűbbé tenni a pálinkát és a pálinkafesztiválokat?

A négy nap alatt átlagosan 20-25 ezer fő látogat ki a rendezvényre. A kedv és a létszám nagyban függ az időjárástól, amit nem tudunk befolyásolni, ugyanakkor a pálinka hűvös időben esik jól igazán és ez mindig a fesztivál mellett szól. A három évvel ezelőtt indított gyümölcs és vendégnemzet tematika érezhetően népszerűbbé tette a rendezvényt. A pálinkaházak újdonságai pedig mindig csábító erővel bírnak. Bízom benne, hogy a hazai és a külföldi érdeklődés még növelhető a minőségi ital-, a pálinkafogyasztás tekintetében. Úgy gondolom, hogy ennek ideális helyszíne a tavaszi és őszi Pálinkafesztivál.

A Pálinkafesztiválok előtti hétvégén, most már hagyományosan szerveződik egy úgynevezett Pálinka Piknik a belvárosban, ahol házi pálinkát kóstoltatnak egymással a résztvevők. Mit gondol erről a rendezvényről?

Én magam is mindig kimegyek egy üveg finom pálinkával a kezemben. Egy ilyen gerilla megmozdulásnak teljesen más hangulata van, mint egy előre bejelentett, szervezett eseménynek. A résztvevők éppen azt szeretik benne, hogy „szűk” baráti körben iszogathatnak, nincsenek árusok, nincs pénzmozgás. Mindenki szívesen kínálja meg a másikat az általa főzött, vagy jó helyről „beszerzett” párlattal. Úgy gondolom, ez a rendezvény csak kedvet csinál a pálinkázáshoz.

Milyen zenei programra számíthatnak a vendégek a fesztiválon?

Két színpadon lépnek föl folyamatosan a zenekarok. A mexikói udvarban az akusztikus hangzásvilágot erősítjük, ahol ismert magyar zenekarok frontemberei adnak koncertet egy szál gitárral a kezükben, de illeszkedve a mexikói hangulathoz, latin-amerikai dallamok is felcsendülnek majd. A nagyszínpad beköltözik az Oroszlános udvarba, ahol délutánonként jazz koncertek, lágyabb dallamok alapozzák meg az estét. A jó pálinkáktól megjön a kedv tánchoz, amelyhez népszerű magyar zenekarok hozzák meg a hangulatot.

A kuponos rendszert felváltja az elektronikus fizetés. Hogy működik majd ez? Mennyire kell tartani a sorban állástól?

A rendezvényen egy új és gyors elektronikus fizetési mód biztosítja majd a látogatók számára, hogy sorban állás nélkül, a legegyszerűbben tudjanak kóstolni. A belépőjegy ára 2000 forint lesz, amely tartalmaz egy pálinkáspoharat is. A bejárati jegypénztáraknál fix összeggel feltöltött kártyákat lehet majd vásárolni, így egyszeri sorban állással lehet belépőhöz, pohárhoz és feltöltött kártyához is jutni. A fesztivál területén még 6-8 feltöltő pont fog üzemelni, ami biztosítja majd a kártyák gyors utántöltését.

Milyen árakra lehet számítani?

A Várban több mint huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állítják ki finomságaikat, lesznek kézműves csokoládék, kávékülönlegességek, és idén először Gasztro Design Bazár. A Budavári Pálinka-és Kolbászfesztivál hivatalos mértékegysége a kupica, ami 1,4 cl, és már 200 Ft-tól lehet egy-egy kupicát kóstolni. Természetesen a különleges, ritka tételek ára ennél jóval több is lehet. Ezért is vezettük be a kupica mértékegységet, hisz így több féle párlatot tudnak megkóstolni a látogatók. A kolbászkészítők szintén erre az alkalomra készített finomságokkal várják az érdeklődőket, és nem utolsó sorban az idei vendégország, Mexikó ételeivel is gazdagodik a kínálat.