A bionikus szemüveggel az a céljuk, hogy egy olyan eszközt adjanak látássérült emberek kezébe, amely segít számukra a hétköznapi helyzetekben való eligazodásban. Európai szinten is példamutató fejlesztésekbe és tehetséggondozásba kezdett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem az Új Széchenyi-terv keretében elnyert nagy összegű, 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően. 

A kutatás eredményeként létrejött bionikus szemüveg, amely egy mobiltelefonban üzemel. A bankjegyet felismerve hangosan közli annak típusát vakokkal. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem e projekt keretében több éven át végez majd nemzetközi jelentőségű kutatásokat három kiemelt területen. A program szakmai vezetője Roska Tamás akadémikus, egyetemi tanár. Az európai szinten is példamutató fejlesztésekbe és tehetséggondozásba kezdett Pázmány Péter Katolikus Egyetem az Új Széchenyi-terv keretében nyert el nagy összegű, 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást. 

A bionikus szemüveg a felhasználó környezetében található dolgokról ad visszajelzést előre definiált feladatokat hajtva végre (pl: színfelismerés, bankjegyfelismerés, táblák észlelése és felismerése, kijelzők észlelése és leolvasása stb.). Az eszköz első, kísérleti prototípusa nem szemüveg formában készült el, hanem mobiltelefonra épül. A mobiltelefonos keretrendszer jelenleg Symbian S60 és Android alapú készülékeken érhető el, illetve folyamatban van a rendszer implementálása iPhone-ra is. 

 A kísérleti prototípus alkalmas bankjegyfelismerésre, gyalogátkelőhelyek jelzésére, színfelismerésre, és fényforrások megtalálására. A közeljövőben várható, hogy elkészül a piktogramfelismerés és a gyalogátkelőhelyeken történő navigáció. A prototípust folyamatosan teszteljük vak és gyengénlátó felhasználókkal, mind laborkörülmények, mind utcai viszonyok között. A tesztekre jelentkezni az elérhetőségek oldalon megadott email címeken és telefonszámokon lehet. 

Roska Tamás akadémikus, egyetemi tanár mutatja a kutatás eredményeként létrejött bionikus szemüveget, ami egy mobiltelefonban üzemel és a bankjegyet felismerve hangosan közli annak típusát a vak emberrel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) mikrofluidikai laboratóriumában Budapesten nyolc magyar kutató dolgozik azon, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak egy mobiltelefon kamerája és egy kiegészítõ készülék elég legyen ahhoz, hogy megállapítsák, milyen színű egy ruha, hol van a zebra az úttesten vagy milyen jelzésű busz futott be a megállóba. A bionikus szemüveg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös intézete, a Magyar Bionikus Látásközpont közös fejlesztése. A mobiltelefonos alkalmazást az internetről tölthetik majd le a vakok és a gyengénlátók. 

A mobiltelefonba épített készülék képes a bankjegyek, színek, tömegközlekedési járatok jelzéseinek felismerésére – mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informácós Technológiai Karának docense, Karacs Kristóf. A kutatók az Informatika a Látássérültekért Alapítvány segítségével állapították meg, hogy milyen funkciókat építsenek a készülékbe. A különleges funkciókkal ellátott mobiltelefonokat önkéntes látássérültekkel folyamatosan tesztelik. Az alkalmakra a vakok és gyengénlátók a Magyar Bionikus Látásközpont honlapján jelentkezhetnek. Karacs Kristóf bízik benne, hogy a következő évben közzétehetik az első mobiltelefonos alkalmazást, amelyet a Magyar Bionikus Látásközpont honlapjáról lehet majd letölteni. 

Az egész világon keresik a megoldást Világszerte kutatják, hogy miként állíthatnák vissza a páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét. Roska Tamás akadémikus a Magyar Bionikus Látásközpontban, Németh János szemészprofesszorral közösen felügyelt, reményt keltő bionikai kutatásokról is beszélt az MTI-nek. 

 "Évek óta kísérleteznek elektronikus chipekkel, melyekkel elektromos jeleket vezetnek a retina elhalt optikai érzékelői helyére. Én magam is dolgoztam ilyenekkel, ezek bizonyos mértékig helyettesíthetik az elhalt retinasejteket" - idézte fel Roska Tamás. Ő fejlesztette ki az úgynevezett CNN-chipet (Cellular Neural Networks, celluláris neurális hálózat), ami egy érzékelőkkel ellátott topografigus hullám számítógép, a bionikus szemprotézis elvi alapja. Ilyen fajta chipeket vagy ennek egyszerűbb speciális eseteit lehet használni a bionikus szemprotézisekben is. A bionika tudománya egyesíti a csúcstechnológiák közül a biotechnológia, valamint az elektronika és informatika ismereteit. 

Genetikai mérnökséggel a látásért Retinánk (látóhártyánk) fogja fel a külvilágból érkező fényingereket, majd bonyolult, sokcsatornás jelfeldolgozás, számítás után továbbítja agyunkba, betegsége teljes látásvesztéssel is járhat. A retina implantátumokkal ezt a fényérzékelésben károsodott ideghártya részt pótolják. Az egyik legígéretesebb retina alá beültethető implantátumot Eberhart Zrenner németországi csoportja fejlesztette ki. 

A Magyar Bionikus Látásközpont szakemberei együttműködésben állnak velük. Az inplantátum egy 100 mikrométer vastagságú, 3 milliméter hosszúságú és szélességű lapocska, amelyen 1520 fotocella található. Ezek a fotocellák alakítják a fényt árammá, melyet az idegsejtekhez vezetnek, a retina fényérzékelő sejtjeihez hasonlóan. "Az elektromos stimuláció megvalósítása csak részleges megoldást nyújt. Az elektronikus chip fontos közbenső lépés, de szerintem átmeneti állapot, mert kezd már kirajzolódni a hosszú távú megoldás, amely biológiai módon, genetikai mérnökséggel állítaná vissza a látást. 

Folynak kísérletek, melyekben például zöldalgákból származó fényérzékelő sejteket juttatnak be a retina elhalt fényérzékeny sejtjei helyére" - magyarázta az akadémikus. Szerinte ezen a területen talán a bázeli Friedrich Miescher Intézetben működő kutatócsoport - amelyet fia, Roska Botond vezet - jutott a legelőrébb, ahol genetikai mérnökséggel elérték, hogy egerek látása fiziológiailag és funkcionálisan is helyreálljon, egy-két éven belül a klinikai kísérletek is megkezdődhetnek. "Hogy mi a látás? Van mintegy 10 millió fényérzékelő sejtünk, de elvben már 625 pont látásával is tudunk olvasni" - mutatott rá a kutató arra, milyen nehezen definiálható, hogy pontosan miről beszélünk, amikor a látás helyreállításáról esik szó. 


A Semmelweis Egyetem Németh János professzor által vezetett Szemészeti Klinikájának és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara Jedlik Laboratóriumának együttműködésében tevékenykedő Látásközpontban olyan hordozható, egyszerű eszközöket is kutatnak és fejlesztenek, amelyek segítenek a vak emberek tájékozódásában. A bionikus szemüvegnek nevezett eszköz valójában mobiltelefon. "Egy képfolyam jön be a mobiltelefonba, amely egy számítógépegységgel is kommunikálhat, végül bemondja használójának, hogy éppen mit lát" - foglalta össze az akadémikus a bionikus szemüveg működési folyamatát. Mint hozzátette, a mobiltelefonban van hangérzékelő és speciális kamera. A kifejlesztett eszközüket tucatnyi vak ember teszteli, már egy éve.