A tiszavasvári helyi választási bizottság a vasárnapi szavazáson felmerülő visszaélések és törvénysértések miatt megsemmisíti az 1. és 8. választókerületi eredményeket. 

Hétfő délután 13 óra óta ülésezik a tiszavasvári helyi választási bizottság. A grénum feladata, hogy kivizsgálja a vasárnapi választások alatt a bizottsághoz beérkezett panaszokat.

A bizottság a beadványok vizsgálata után úgy döntött, hogy megsemmisítik Tiszavasváriban az 1. és 8. választókerületi eredményeket a tegnapi szavazás napján felmerülő visszaélések és törvénysértések miatt - mondta Bundáné Badics Ildikó, a Választási Iroda vezetője a tanácskozás szünetében.

Az 1. választókerületben kettő szavazókör működött, a 8.-ban pedig egy, az a 10. számú, amelynek szavazati eredményét már tegnap felfüggesztették a felmerült jogellenes cselekmények miatt. A három szavazókörében így sem a polgármester-, sem pedig az egyéni képviselő-választás nem érvényes.

Egy független és egy Tiszavasváriért-jelölt aggódhat

A két kerületben a szavazatok megsemmisítésekor egy független jelölt, illetve a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület indulója állt az első helyen.

A következő hetekben dől el, hogy mikorra írják ki a két választókerületben a megismételt szavazást. A törvény szerint 30 napon belül kell megismételni a választást.

A választási bizottság a fentiek miatt nem tudta megállapítani a hivatalos választási végeredményt, valamint a kompenzációs lista kiosztásáról sem határozott - tette hozzá a település jegyzője.

A panaszok

A szavazás során hat kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz. A testület három esetben az érdemi vizsgálat után elutasította a benyújtott panaszokat, egyet kivizsgálásra a rendőrség hatáskörbe utalt át, két esetben pedig két jelölőszervezet tett bejelentést a választók szervezett szállításáról.

A választási bizottság az utóbbi két ügyben tanúmeghallgatásokat tartott, illetve bekérte a vonatkozó rendőrségi iratokat. Ezek alapján úgy találta, hogy megvalósultak a szervezett szállítások, amivel befolyásolták a választás végeredményét - ismertette Bundáné Badics Ildikó.

A bizottság nem jogerős döntése ellen két napig lehet fellebbezést benyújtani. Amennyiben nem érkezik kifogás, a döntés jogerőssé válik, az esetleges panasz esetén pedig a területi választási bizottság dönt.

A választási iroda vezetője elmondta: az új voksolás eredményének jogerőssé válása után hirdeti ki a bizottság a tiszavasvári időközi választás hivatalos végeredményét.

Eredmények

Az előzetes, vasárnapi adatok szerint a polgármester-választáson a legtöbb voksot, 2411-et Fülöp Erik (Jobbik) gyűjtötte be. A Fidesz által támogatott Ráduly Zsoltra (Tiszavasváriért Közéleti Egyesület) 1707, az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499, míg a Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra 116 szavazat érkezett.

A képviselő-választás jelenlegi állása szerint a 12 fős önkormányzati testületbe a polgármesterrel együtt hat tagot a Jobbik, kettőt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület delegálhat, egy képviselőjelölt pedig függetlenként jutott be.