A tűzszünet ellenére a szíriai légierő továbbra is a főváros szunniták lakta elővárosait bombázzák. A muzulmán áldozati ünnepre való tekintettel elfogadott négynapos fegyverszünetet egyik fél sem tartotta be.

MTI - A szíriai fegyveres erők ezúttal a Damaszkusztól néhány kilométerre keletre található Harat al-Svam lakóövezetet vették célba. A fővárost szunniták lakta elővárosok veszik körül, és ezeknek jelentős szerepük van a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelésben, amely már 19 hónapja tart. A Sham News Network aktivista csoport jelentései szerint légicsapások érték az ország keleti részében fekvő Deir al-Zor városát is.

Az íd al-adha, a muzulmán áldozati ünnep alkalmából a hadsereg és a felkelők részéről is elfogadott tűzszünet elvileg péntek reggeltől hétfőig tartott volna. A fegyverszünetet Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja kezdeményezte, az ENSZ BT pedig a támogatásáról biztosította.

A megállapodást nem tartották be a felek: az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet közlése szerint az utóbbi három napban legkevesebb 300 ember halt meg erőszakos cselekmények következtében.