Az új választási törvény-tervezetben előírt regisztráció intézményét próbálta védeni Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a jogi karon tartott beszélgetésen Karácsony Gergellyel, az LMP politikusával szemben, kevés sikerrel. Kósától ezúttal sem futotta többre, mint az unásig ismert és sokszorosan megcáfolt érvek szajkózása.

Bő félórás késéssel futott be a debreceni polgármester a jogi kar egyik előadójába, ahol a több száz diák és Karácsony Gergely, valamint az előzetes regisztráció témája várta. Kósa Lajos egyből bele is vágott a megszokott érvelésbe: az
Alkotmánybíróság több ponton is jogellenesnek titulálta a jelenleg hatályos választási törvényt, így azt át kell szabni. 

 Meg is nevezte e pontokat - a választókerületi határok szabályozása, valamint, bár ez csak vélemény volt, nem AB határozat: 40 ezer állampolgárnak nincs állandó lakcíme, így ők kiszorulnak a szavazásból, és ezt orvosolni kell. Emellett hallhattuk a határon túliak és az Unió területén dolgozók problémáját. E két csoport esetében - így Kósa -, nincs más lehetőség, mint regisztrációhoz kötni a választáson való részvételt. Valamint azt is hallhattuk a kormánypárti politikustól, hogy az új eljárás egyszerűbb lesz, a választók részéről pedig az eddiginél kevesebb aktivitást követel majd.

Karácsony Gergely első nekifutásra inkább azt kifogásolta, hogy a Fidesz a széles társadalmi vita és kompromisszum-keresés helyett a pártérdekei által diktált, manipulált törvényalkotási módot választotta. Hozzátette: az új rendszer eddig megismert elemei között az egyetlen összetartó erő a Fidesz önös érdeke. Ezeket a megjegyzéseket Kósa lényegében válaszra sem méltatta, majd megjegyezte: pocskondiázni maga is tudja vitapartnerét. Utóbbit bizonyítva gyorsan le is hülyézte az LMP-t.

Karácsony ekkor taktikát váltott és nemzetközi példákkal igyekezett alátámasztani az új rendszer abszurditását. Mint mondta: az európai választási jog minden esetben igyekszik a passzív regisztráció - vagyis az állami választói lista készítés - felé elmozdulni, miközben Magyarország épp ezt akarja feladni. A Velencei Bizottság dorgálása miatt - emlékeztetett rá az ellenzéki honatya -, még Ukrajna is elállt ettől az elképzelésétől. Ezzel párhuzamosan megjegyezte: azokban az európai államokban, ahol ma is létezik az aktív, tehát választói tetteket elváró regisztráció rendszere, sehol nem annyira szigorú, mint a nálunk bevezetni tervezett. Az amúgy politológus végzettségű és azt is tanító Karácsony közölte: a külföldön élők vagy dolgozók esetében egyértelműen szükség van egyfajta regisztrációra, azonban ez nem indokolja a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezők ilyen irányú vegzálását.

Kósa minderre újfent nem reagált, de kijelentette: a választási regisztráció egyik alapvető politikai célja, hogy kizárja, vagy legalább megnehezítse a választási csalás lehetőségét. Ugyanis, mint fogalmazott, ma a választók egy része nem elég tudatos a voksolással kapcsolatban, ezért el akarják kerülni, hogy a jövőben is "rotyogjon a cigánysoron a gulyás" - tette egyértelművé gondolatait Kósa. Megjegyezte: eddig két választás is így dőlt el, a 2002-es és a 2006-os, ezt akarják elkerülni.

Karácsony Gergely sokadszorra is feltett kérdésére, miszerint a külföldön élők esetében szükséges regisztráció intézményét miért kell a magyarországi lakosokra is kiterjeszteni, Kósa Lajos következetesen nem válaszolt. Miként arra sem, miért lenne könnyebb az új rendszer, mint a korábbi, amikor csak be kellett sétálni a szavazókörbe és ikszelni.

Okosabbak megint csak nem lettünk, és kezdjük unni Kósa Lajos szenvedő ábrázatát is, amikor a védhetetlent próbálja védeni.