Mindenszentek közeledtével egyre többen faragnak töklámpást. Kíváncsi vagy a technikára és arra, hogyan kell megbirkózni a kemény tökkel? Miként növelhető a lámpás időtartama? Tarts velünk, lépésről-lépésre megmutatjuk a titkokat.

Egyre gyakrabban látni mulatságos kis világító alakokat a kertekben vagy az ablakokban. Egy kis kézügyesség, egy szép nagy sütőtök és máris kész a töklámpás, amely megvilágítja és megédesíti őszi estéinket szokatlan fényeivel.

Amerikában nagy hagyománya van Mindenszentekkor a különféle jelmezekbe öltözés mellett a töklámpás faragásnak is. A lámpás elkészítése amellett, hogy remek családi program, a "jól sikerül tököket" versenyekre is nevezik.

A halloween-kor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Szükséges eszközök: 
1 fej sütőtök
1 ceruza
1 radír
1-2 kés: 1 nagyobb és 1 kisebb méretű)
1 evőkanál: ha van, jól jön egy dinnyevájó is, de az egyszerű evőkanál is tökéletesen megfelel a célnak
1 műanyag tál a hulladéknak
1 teamécses
Újságpapír, amit alá terítünk, hogy ne maszatoljuk össze az asztalt/konyhapultot

Elkészítési idő: max. 60-70 perc

. Megmossuk, megtörölgetjük a tököt és előkészítjük a munkafelületet. Pár újságpapírt terítünk le, előveszünk 1-2 kést, 1 evőkanalat és 1 műanyag tálat.

2-5. Levágjuk a tök tetejét, vagyis megskalpoljuk. Vagy köralakban vágunk le egy darabot, vagy a képen látható módon 5-6 szögalakot vágunk. Ha körbevágtuk, kiemeljük és egy vágódeszkán levagdossuk róla a magokat, lelógó részeket, hogy sima legyen a felülete.

6-7. Az így kapott kalapból levágunk egy sarkot, vagy ha kör alakú, akkor egy mini háromszög-cikket vágunk bele, ez lesz a “kémény”. Ha megvan, belepróbáljuk, hogy passzol-e, majd pedig félretesszük a kalapot.

8-10. Egy evőkanállal, vagy dinnyevájóval kitisztítjuk a tök belsejét. A belső falon szisztematikusan körbemegyünk a kanállal és lehúzzuk a magos-szálas részeket, majd mindazt, amit így lefejtettünk a falakról, kitesszük egy tálba. Így szép, sima lesz belül a tök fala.

11-12. Ceruzával megrajzoljuk a szemét, száját, orrát. Érdemes előtte papíron is felrajzolni pár verziót, és ha megvan a végleges, akkor rajzoljuk csak fel a tökre.

13-14. Késsel kivágjuk, faragjuk a ceruzával megrajzolt vonal mentén a szemét, száját, orrát. Érdemes az orrával kezdeni, hogy aztán ahhoz viszonyítva, arányosan tudjuk elhelyezni a szemeket és a szájat.

15. Ha körbevágtuk, akkor az esetlegesen rajtamaradt ceruzavonalakat leradírozzuk a tökről.

16-18. Egy teamécsest meggyújtunk és óvatosan, vigyázva, meg ne égessük magunkat, elhelyezzük a tök belsejében, visszatesszük a kalapot és kész is vagyunk!

Érdemes megnézni 1-2 videót, az sokat segít a faragásban. Növelhető a töklámpás élettartama, ha a szem, száj, orr éleit egy olajjal átitatott papírtörlővel áttörölgetjük.

A tökfaragás nem nehéz, egyáltalán nem, jó móka, érdemes. Ez a tök volt vagy 1000 Ft kb, más nem is kell hozzá, csak egy kés, ceruza, egy teamécses és 75 perc. Merthogy ennyi volt bruttóban a tökfaragás.

VIDEÓK - Hasonló módszerek: