A címvédő Manchester City a gólt és gólpasszt jegyző Alekszandr Kolarov vezérletével 3-0-ra győzött a Sunderland ellen a Premier League 7. fordulójában. Gera Zoltán megszerezte idénybeli második gólját, miután betalált a West Bromwich QPR elleni 3-2-es sikere alkalmával. 

A Chelsea ugyan hamar hátrányba került hazai pályán a Norwich ellen, de ezután négy gólt szerzett, így maradt élen. Bár a City egyértelmű esélyese volt a Sunderland elleni meccsnek, a címvédőt óvatossá tehette, hogy az előző szezonban négy pontot is elhullajtott a Fekete Macskák ellen, akik idén még veretlenek voltak, igaz, ez egy győzelmet és négy döntetlent jelentett. Roberto Mancini, a City edzője hét helyen változtatott azon a csapaton, amely a Dortmund elleni BL-meccsen kezdett, kimaradt például a csapatkapitány Vincent Kompany, aki vádlisérülést szenvedett. 

Öt perc telt csak el, amikor a legutóbbi hat meccséből csak egyet megnyerő City máris megszerezte a vezetést: a ballábas Kolarov végzett el egy szabadrúgást olyan helyről, ahonnan inkább jobblábasok szoktak lőni, de a szerb védőt ez nem zavarta, és szépen csavart a kapuba. A Sunderlandnek csak momentumai voltak az első félidőben, míg a City már ekkor eldönthette volna a meccset, de Zabaleta közeli lövését Mignolet védte, majd fél perccel később Tévez tüzelt mellé, Balotelli elöl pedig nagy ziccerben mentett egy vendégvédő. 

A második játékrész elején is a Sunderland belga kapusa tartotta versenyben a csapatát, amikor Yaya Touré lövését és Richards fejesét is kivédte, de a 60. percben Kolarov újra villant, balról lőtte be pontosan a labdát, amire a percekkel korábban beállt Agüero érkezett, és hat méterről kilőtte a jobb felsőt. A folytatásban sorra jöttek a további City-helyzetek, de Tévez pár centit tévedett, David Silva a lécre emelt, végül a 89. percben Milner szabadrúgása Gardneren megpattanva csapta be a kapust, így 3-0 lett a végeredmény.