Egymás kezét fogva alkottak élőláncot a sepsiszentgyörgyiek csütörtök délután a Székely Mikó Kollégium körül. Több száz sepsiszentgyörgyi fűzte szorosra az élőláncot a Székely Mikó Kollégium előtt csütörtök délután, amikor Sánta Imre bikfalvi lelkész buzdítására ismét kiálltak az iskoláért. A sorokban közéleti személyiségek, helyi politikusok, tanárok, véndiákok is álltak, együtt emelve fel szavukat az igazságtalanság ellen. 

A résztvevők – nagyrészt egykori mikós diákok – elmondásuk szerint azért vonultak ismét utcára, hogy megmutassák kiállnak az igazság mellett és nem hagyják az iskolát, ahogyan azt sem, hogy jogtalaul hurcoljanak meg magyar embereket. Sánta Imre református lelkész arra kérte a jelenlévőket, hogy vonjanak élő láncot az iskola köré, így válaszoljanak az erőszakra és a gyűlöletre: „Ez a szeretet fejezze ki azt, hogy akik itt vagyunk megfogjuk egymás kezét, és élő lánccá fonódva felsorakozunk az iskola köré, egy órán át állva körbe az intézményt.” Markó Attila, a Mikó-ügy legérintettebb tagja elmondta, ha javainkat támadják nem marad más, mint élő láncba kapaszkodva megvédeni azt. 

A tömegben jelen voltak a politikai pártok képviselői is, Kulcsár-Terza József, a háromszéki MPP elnöke úgy nyilatkozott, azért vesz részt a megmozduláson, mert Románia ígéretet tett az uniónak, hogy az elkobzott javakat visszaszolgáltatja, de ez mindmáig nem történt meg. „Nemhogy visszaadnák, sőt még elveszik. A református egyháznak legalább nyolcszáz ingatlanját vették el és kétszázat adtak vissza, ezt nem szabad hagyni és folytatni kell a tüntetést” – mondta Kulcsár a Székelyhon.ronak. A tüntetők közé állt Tamás Gábor, erdélyi származású Svédországban élő énekes is, aki a kérdésünkre, hogy miért áll ki egy székelyföldi ügy mellett így nyilatkozott: 

„A kérdésben benne van a felelet is, azért állok itt, mert ez minket illet és úgy érzem, hogy minden becsületes magyar embernek kötelessége kiállni ezért az ügyért, aminek ismerem pontosan a jogi hátterét és más dolgokat is. Minden erdélyi embernek kötelessége itt lenni fizikailag vagy lélekben és támogatni az ügyet, hiszen magyarnak lenni nem csak származás, hanem vállalás is. Annak nem örülök, hogy itt lehetek, bár ne kellene, de annak igen, hogy ezzel egy napon van a koncertem és kiállhatok én is az ügyért.” Sánta Imre portálunknak ismét kihangsúlyozta, úgy érzi, még „nem tettünk meg minden a Mikóért”. 

„Az 57 napi tüntetés és Igazság Napja után is ismét itt az idő a kiállásra, bár nincsenek illúzióim, hogy a mai akció hatással volna a bíróságra. Számolok azzal a lehetőséggel is, hogy azt mondják, megpróbáljuk befolyásolni a független román igazságszolgáltatást, de szó sincs erről. Mi azt szeretnénk, hogy érvényre jusson az igazság. Napirenden kell tartani ezt a kérdést, mert itt nagyobb a tét, mint a Mikó-ügy, az egész erdélyi magyarság érintett” – mondta a lelkész, hozzátéve, hogy mindenki mellett kiáll, akit igazságtalanság ér. 

Az eseményen részt vett Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője is, aki szintén úgy érzi, kötelező kiállni az iskoláért és fellépni a javak elkobzása ellen, ugyanakkor személyes érintettsége okán is beállt a sorba, hiszen mikós diákként kötelességének érezte. „Érzelmileg is kötődöm az iskolához, hiszen 12 évig a diákja voltam, így itt állok” – mondta. „Meg vagyunk győződve arról, hogy a Székely Mikó Kollégiumnak igaza van. És azért mondom, hogy neki van igaza, mert ez nemcsak egy iskola, nemcsak egy épület, nemcsak a sepsiszentgyörgyieké, nemcsak a háromszékieké, hanem Székelyföldé, és ez egy szimbolikus épülete a székely nemzetnek. 

Kiállunk a Mikó igaza mellett, ahogyan kiállunk Markó Attila és Marosán Tamás igaza mellett is, hiszen világos kell legyen, hogy minden magyar ember mellett kiállunk, akik tisztességgel a közösségért dolgoznak és olyan hátrány éri őket, mint Markót és Marosánt” – fejtette ki a szintén jelen lévő Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. Nemes Előd, a Néppárt megyei elnöke szintén a tüntetők között állt, és elmondta, fontos az ittléte, mivel nemcsak a Mikóra gondol, hanem más értékes ingatlanok elkobzására is. 

„A visszaszolgáltatás lelassult, elakadt, itt védekező állásba kényszerültünk, pedig támadni kellene, hiszen rengeteg értéket kell visszaszerezni. Ezért is érkeztem Mindent vissza! feliratú táblával” – mondta Nemes Előd. Az élő láncba több járókelő is bekapcsolódott, egy órán át álltak az iskola falai előtt, ugyanakkor Sánta Imre elmondta, ha muszáj, akkor folytatják az utcai tiltakozásokat. A ploieşti-i bíróságon pénteken tárgyalják másodfokon a Mikó-ügyet.