Tüntetők ezrei gyűltek össze Veneto tartomány központi kormányzata előtt, azonnali népszavazást követelve a régió elszakadásáról.

A tüntetés szervezői szerint az ok elsősorban gazdasági, noha a tartományban mindig is erősek voltak a szeparatista nézetek. A tüntetők azonnali referendumot szeretnének a függetlenségről, véleményük szerint az új állam lenne a második leggazdagabb ország Európában.

Vélhetően a katalán és skót függetlenségi mozgalmak erősödése sarkallta a venetói embereket arra, hogy tüntessenek saját függetlenségükért. Velence mindössze 146 éve része Olaszországnak és a felmérések szerint a lakosság legalább 70%-a szeretné megszakítani a kapcsolatot Rómával. Az új ország magába foglalná Velencét, Veneto tartomány, valamint Lombardia, Trentino és Friuli-Venezia Giulia egyes területei.

Az Indipendenza Veneta párt által szervezett tüntetés rengeteg embert mozgatott meg. “A helyzet robbanás közeli, ezért több ezer ember gyűlt össze a helyi kormányzat előtt, hogy átadják a résztvevők által álírt petíciót a függetlenségi népszavazásról” - mondta el Lodovico Pizzati, a párt elnöke. Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója elismerte, hogy a régió jelentős része támogatja az elszakadást, de mint elmondta, nincsen alkotmányos alap arra, hogy Velence és környéke kikiáltsa függetlenségét Olaszországtól.

Az új ország neve “Repubblica Veneta” lenne és mintegy 5 millió lakossal bírna. Pizzati szerint az elszakadási törekvésnek elsősorban gazdasági okai vannak. Nagyjából 20 milliárd euró hiányzik minden évben a régiós forrásokból, miközben Olaszországban a legmagasabb az adó mértéke a világon. Úgy érzik magukat, mintha gyarmat lennének. A helyiek mind földrajzilag, mind kulturálisan idegennek érzik magukat Rómától, és a nyelvjárásuk is más, mint Olaszország többi részén.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tudna független államként létezni a tartomány, Pizzati elmondta, a túlélés nem okozna problémát. “Nem elég, hogy egymagában is túlélne, de a második leggazdagabb ország lenne Európában”. A politikus szerint az elszakadási törekvések itt nem állnak meg. “Szicíliában és Szardínián is erősek az elszakadás-párti mozgalmak... utánunk más olasz területeken is meg fog ez történni... és talán más európai országokban is, például Belgiumban és Spanyolországban”.