Brazíliában megerősödött a vezető kormánypárt, a Munkáspárt a vasárnapi helyhatósági választásokon, és jó esélye van a parlamenti választások megnyerésére is 2014-ben - vélik elemzők a hétfőn nyilvánosságra hozott végleges eredmények alapján.

MTI - A Munkáspárt megerősítette harmadik helyét a nagy pártok rangsorában, és javított a korábbi helyhatósági választásokon elért eredményén, míg az előtte befutó Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB), amely a kormánykoalíció tagja és az ellenzékben lévő Brazil Szociáldemokrácia Pártja (PSDB) egyaránt rontott korábbi eredményein.
  
A Munkáspárt legnagyobb sikere Sao Paulo polgármesteri székének elnyerése. Az ország legnagyobb városa és gazdasági motorja 2005 óta az ellenzék kezében volt. A város élére Fernando Haddad kerül, akit a nagyon népszerű korábbi államfő, Luiz Inácio Lula da Silva személyesen választott ki a posztra, és akit Dilma Rousseff köztársasági elnök aktívan támogatott a kampányban.
  
A Munkáspárt a többi szövetségi állam fővárosában kevésbé jól szerepelt, és csak négyet szerzett meg a 2008-as hat és a 2004-es kilenc helyett. Az összes várost tekintve viszont erősítette pozícióját a 2008-as eredményekhez képest. A kormánykoalíció így is 17 szövetségi állam fővárosában nyert a 26 közül.
  
A hivatalos végeredmények szerint a PMDB 1024, a PSDB 702, a PT 635 polgármesteri széket foglalt el.