Az Akadémia három intézete, valamint egy támogatott kutatócsoportja is előadásokkal, kiállításokkal és bemutatókkal várja a tudomány eredményei iránt érdeklődőket pénteken, a Kutatók Éjszakája rendezvényein. A látogatók megismerhetik például a konfokális mikroszkóp használatát, és megtudhatják, hogy miként teszi lehetővé az informatika és a nyelvtudomány a gyorsabb jegyvásárlást.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett programsorozat keretében  egyetemek, múzeumok és a kutatói szakma jeles intézetei fogadják országszerte az érdeklődőket. A vendégek tudományos kiállításokon és előadásokon nyerhetnek betekintést a kutatók mindennapjaiba, számos helyszínen pedig interaktív programokon is részt vehetnek. Idén az Akadémia négy intézményében várják az odalátogatókat.

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatói lehetőséget kínálnak több informatikai fejlesztésük megismerésére.  Az egyik a robot MÁV- pénztáros, amelytől megtudható, hogy mikor indul egy adott vonat; jegyet is kiad az utazónak, vagyis felismeri az emberi nyelven megfogalmazott kéréseket. A robotot bemutató előadáson kiderül, hogy milyen elemekből épül fel egy természetes nyelvi rendszer, továbbá választ kaphatnak a résztvevők arra a kérdésre is, hogy hogyan változtathatják meg a szemantikus technológiák a mindennapjainkat.
Újdonságnak számít a SZTAKI szótára és a KOPI plágiumkeresője. A szótárról a múltbeli humoros és tanulságos eseteket is felidézve beszélnek majd a kutatók, a KOPI Plágiumkeresőről pedig megtudhatják az érdeklődők, hogy már képes a mások által írt idegen nyelvű szöveg fordítását is felhasználni munkája során.

A programokra itt lehet jelentkezni!

A politika, a szociológia és a jogtudományok iránt érdeklődőket várják az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjába. Balázs Zoltán A filozófus és az állatok című előadása az emberi és az emberen túli világot vizsgálja, Kőhidi Ákos pedig sajátos polgári jogi eseteket tárgyalva olyan különös kérdésekre is válaszol, hogy kérhet-e kártérítést az eljegyzés után elhagyott személy, illetve követelhet-e  kártérítést a vendég, ha a McDondald's-ban vásárolt kávéval leforrázza magát. 

A DNS kettős spirál
A DNS kettős spirál
További programok itt olvashatók.

A DNS csodálatos világába kalauzolnak az MTA-SE Membránbiológiai Kutatócsoport tagjai. Segítségükkel kiderül, hogy miből épül fel az örökítőanyag, és mely technológiai módszerekkel lehet ezeket az anyagokat  a sejtekből kivonni. Aki azonban az őssejtek fajtáit és funkcióját szeretné megismerni, annak sem kell csalódnia, hiszen számos előadáson foglalkoznak majd e sejtfélék bemutatásával. A vállalkozó kedvűek megtanulhatják a konfokális mikroszkóp használatát vagy épp az áramláscitometria módszerét, amelyek ismerete elengedhetetlen e szakma képviselői számára.
Az előadásokról további tájékoztatás itt olvasható

A budapesti helyszínek mellett vidéken is lehetősége nyílik az érdeklődőknek bepillantást nyerni a tudományos élet kulisszái mögé. Debrecenben, az MTA Atommagkutató Intézetben különleges fizikaórát tartanak, amelyen többek között a fakír léggömbök, a láthatatlanná váló tárgyak, a színes feketeség jelenségei kerülnek reflektorfénybe. Varga Kálmán a nanorendszerek szimulációjáról tart előadást. Programjában az elméleti bevezetőt követően a "lézerkardok", vagyis a lézerimpulzus sugarak szerepéről esik szó, amelyeket a nanovilág vizsgálatában alkalmaznak.

További programok az intézet szervezésében itt olvashatók.
Több alkalmazott citogenetikai technikával is megismerkedhetnek, sőt akár kromoszómapreparátumot is készíthetnek a látogatók Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában. Az érdeklődők a búzakutatás épületében lisztmustrán vehetnek részt, amelyen megtudhatják, hogy a különböző lisztek fehérje-összetétele miként határozza meg a sütőipari tulajdonságokat, és hogy a kutatók rendelkezésére álló gabonakémiai eszköztárat miként használják fel a feldolgozóiparnak megfelelő gabonafajták nemesítésére.  A génturkálóban a kutatók bemutatják azokat az alkalmazott molekuláris markerezési technikákat, amelyekkel a szupermarketekben használt vonalkód olvasókhoz hasonlóan azonosítani lehet az utódokba beépült géneket, azokból pedig következtetni lehet a növények egyes tulajdonságaira, így például megjelenésükre és várható minőségükre.
További programok a kutatóközpont szervezésében itt olvashatók.


A pénteki egynapos programot követően novemberben a Magyar Tudomány Ünnepe keretében egy teljes hétig várják színes és érdekes rendezvényekkel a tudomány iránt érdeklődőket az MTA kutatóközpontjai és intézetei. A rendezvénysorozatról további információk ide kattintva olvashatók.