Művészetek Palotája - Bartók Béla N. Hangversenyt. október 10. (szerda) 19:30 (2900, 3500, 4500, 5900, 7900 Ft)

Közreműködő(k):
Jean Guillou - előadó

Mozart: f-moll fantázia, K 608
Guillou: Alíz Orgonaországban, op. 53

Muszorgszkij-Guillou: Egy kiállítás képei
Guillou: Improvizáció megadott témára

Mesélő: Tompos Kátya

Korunk egyik legszínesebb muzsikusegyénisége ül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem világhírű orgonája mellé, hogy példát mutasson a hangszer határait feszegető technikai tudásáról, az orgona valamennyi ismert (és néhány mindeddig ismeretlen) színét, hangzáskombinációját feltérképező, rendkívüli zeneszerzői képességéről, a hangszerelés tudományának magas fokú ismeretéről, az improvizálás különféle fortélyairól.

Jean Guillou Dupré, Duruflé és Messiaen tanítványa volt a párizsi Conservatoire-on. Pályafutásának évtizedei alatt orgona- és zongoraművészként, valamint komponistaként egyaránt nemzetközi tekintélyre tett szert, s nem mellesleg irodalmi tevékenysége is figyelemre méltó. Mozart eredetileg mechanikus orgonára (zenélő órára) írt f-moll fantáziája után egyik legnagyobb szabású saját művét szólaltatja meg, a közel félórás Alice Orgonaországban című kompozíciót. Az orgonára és narrátorra komponált darab, melynek szövegét is Guillou írta, Lewis Carroll nonszensz meseregényén alapul: Aliz és a különféle szürreális figurák ezúttal az orgona fizikai-virtuális labirintusában keresik az önmagukhoz vezető utat. A hangverseny második részében a hangszerelőknek mindig hálás feladatot jelentő Muszorgszkij-művet adja elő saját átiratában, végül pedig improvizálni is fog.

A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.