A NASA és partnerei olyan külső vázat fejlesztenek, mely egy nap segíthet újra járnia deréktól lefelé megbénult betegeknek. 

Az amerikai űrügynökség Robonauta-2 projektjének egyik mellékterméke egy nap segítheti az asztronauták űrbeli edzéseit, illetve segédkezet nyújthat a deréktól lefelé lebénult betegeknek.

A NASA és a pensacolai IHMC (The Florida Institute for Human and Machine Cognition) intézet valamint a houstoni Oceaneering Space Systems mérnökei együttesen fejlesztették ki az X1 névre keresztelt külső vázat (exoszkeleton). A 25 kilogrammos készülék olyan robot, melyet emberi viselője fel tud venni, így segítheti vagy éppen gátolhatja lábízületeinek mozgását.

A gátló üzemmódban azt az ellenállást nyújtja az asztronautáknak, mely megfelelő edzéshez szükséges, míg a földön stabilitást és támasztékot nyújtva segíthet a deréktól lefelé megbénult embereknek járni. A lábakon hámmal viselt robot felnyúlik a hátra és körbeöleli a vállakat. Az X1 tíz ízülettel rendelkezik – négy motorizált ízület a csípőnél és térdnél, míg hat passzív, mely lehetővé teszi az oldalirányú lépést, a fordulást és a láb kinyújtását.

Az X1 jelenleg kutatási és fejlesztési fázisban van. A NASA az X1 tornaszerként való alkalmazhatóságát vizsgálja, hogy javíthassa asztronautái egészségi állapotát az űrállomáson és a hosszú távú missziók folyamán. Anélkül, hogy értékes helyet foglalna vagy komoly súlyt jelentene, az X1 azon megszokott mozgásformákat nyújthatja a legénységnek, melyek létfontosságúak a megfelelő egyészségi állapot megőrzéséhez mikrogravitációs körülmények között. Ezenkívül a készülék valós időben rögzítheti és hazaküldheti az egészségügyi adatokat, így az orvosok még többet megtudhatnak az edzések hatásáról. Ahogy a technológia fejlődik, az X1 robotikai segédkezet nyújthat a távoli égitesteken dolgozó űrhajósoknak. Szkafanderrel felszerelve támogathatja az asztronauták mozgását a csökkent gravitációs környezetben.

A Földön szeretnék járást segítő készülékké fejleszteni. A NASA-technológia és az IHMC által kifejlesztett algoritmusok kombinálásával elősegítheti a járást változatos terepeken, illetve a lépcsőzést is. Az exoszkeletont azonban más területeken is lehet alkalmazni. Többek között segíthet a rehabilitációban, a testtartás-korrekcióban és a nagy mennyiségű súlyt vállalhat át viselőjétől.

Az előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy az X1 kényelmesebb, könnyebben alakítható és viselhető, mint a korábbi külső vázak. A kutatók azt tervezik, hogy tökéletesítik a dizájnt, még több ízülettel egészítik ki a csípő- és bokaterületet, mely tovább növeli a felhasználhatóságot.

A mindössze néhány év alatt kifejlesztett X1 a Roboanuta-2 és az IHMC Mina exoszkeletonjának technológiájából jött létre.