Az őszi és téli hónapok egyik legnépszerűbb gyümölcse a mandarin. Jótékony hatása és édeskés íze miatt a gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre.
Indokínából származik, és innen terjedt át Indiába, Sri Lankára és a Fülöp- szigetekre. A 19. században került Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba. Rómában a bőség és a jólét szimbólumaként tisztelték.
Fajtái:
A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb Japánból származó mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.
Élettani hatása:
Emésztést elősegítő hatása van.
Hörghurut és asztma gyógyítására is használják, köptető hatása miatt.
Hasmenés és vérhas esetén is hatásos a mandarin leve.
Láz esetén a leve segít, hogy a szervezet ne száradjon ki.
A mandarin héjának főzete csökkenti a vércukorszintet.
C-vitamin tartalma révén jótékony hatású meghűlés ellen. A mandarinban lévő C-vitamin hozzásegít az általános erőnléthez.
A-vitaminja pedig a gyulladások maradványait küzdi le.
A bioflvonoidoknak köszönhetően hatásos baktérium- és vírusölő, valamint eredményesen gátolja testünkben a vérrögképződést. Immunerősítő és természetes antioxidáns.
A benne található fitoösztrégennek köszönhetően meggátolja, illetve késlelteti a szervezetünkben kialakuló hormonelégtelenséget.
A mandarin további jótékony hatása a koleszterinszint-csökkentés, de segít a vér és a máj megtisztításában is.
Vérzéscsillapító hatása is van.
Tárolás
Hűvös helyen (5-8 oC között), héjában 1-2 hétig áll el. Szobahőmérsékleten az érett gyümölcs max. 3 napig tárolható el . Mint minden más citrusfélére, a mandarinra sem jellemző a tárolás közbeni, szedés utáni beérés.
A fenti gyógyító hatásokért és kellemes ízéért fogyasszuk naponta! Egyszerűen hámozzuk meg, de ha friss nedűjére vágyunk, ki is facsarhatjuk. Héja sem veszik kárba: kiváló forraltbor-ízesítő
Felhasználása:
Héjának főzete: 3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 liter vízben.
Kellemes illata miatt illóolaja párologtatásra, aromás fürdőkbe, masszázshoz is kiváló.
Kedélyjavító, lehangoltságot szüntető, idegesség és túlfeszítettség esetén és depresszióra jó hatással van.
Ellazulást elősegítő hatású, a természetes eredetű mandarin olaj.
Készíthetünk belőle befőttet és lekvárt is.
Mandarinlekvár készítése
Hozzávalók:
1 kg mandarin, 50 dkg aromás alma, 3 citrom, 3 evőkanál rum, 50 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
A mandarinokat forró vízben megmossuk, letörölgetjük. Két mandarin lehámozott héját félretesszük, a többit eltávolítjuk. A gyümölcsöt felkarikázzuk, magját kiszedjük. A félretett héjat nagyon apróra összevágjuk, többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a megmosott, kicsumázott és gerezdekre vágott almával valamint a mandarinszeletekkel együtt befőzőlábasba tesszük. Rácsavarjuk a citromok levét, megöntözzük a rummal, és ráöntünk 2 dl vizet. Addig főzzük, amíg az alma teljesen összeesik. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet átpasszírozzuk. A gyümölcspépet visszatesszük a lábosba, felforraljuk, és beleszórjuk a cukrot. Folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű nem lesz. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, amikor már teljesen kihűlt. Érdemes időt szánnunk rá, mert nagyon finom lekvár. Készíthetünk belőle gyümölcskocsonyát is, kevés zselatin hozzáadásával.
Indokínából származik, és innen terjedt át Indiába, Sri Lankára és a Fülöp- szigetekre. A 19. században került Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba. Rómában a bőség és a jólét szimbólumaként tisztelték.
Fajtái:
A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb Japánból származó mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.
Élettani hatása:
Emésztést elősegítő hatása van.
Hörghurut és asztma gyógyítására is használják, köptető hatása miatt.
Hasmenés és vérhas esetén is hatásos a mandarin leve.
Láz esetén a leve segít, hogy a szervezet ne száradjon ki.
A mandarin héjának főzete csökkenti a vércukorszintet.
C-vitamin tartalma révén jótékony hatású meghűlés ellen. A mandarinban lévő C-vitamin hozzásegít az általános erőnléthez.
A-vitaminja pedig a gyulladások maradványait küzdi le.
A bioflvonoidoknak köszönhetően hatásos baktérium- és vírusölő, valamint eredményesen gátolja testünkben a vérrögképződést. Immunerősítő és természetes antioxidáns.
A benne található fitoösztrégennek köszönhetően meggátolja, illetve késlelteti a szervezetünkben kialakuló hormonelégtelenséget.
A mandarin további jótékony hatása a koleszterinszint-csökkentés, de segít a vér és a máj megtisztításában is.
Vérzéscsillapító hatása is van.
Tárolás
Hűvös helyen (5-8 oC között), héjában 1-2 hétig áll el. Szobahőmérsékleten az érett gyümölcs max. 3 napig tárolható el . Mint minden más citrusfélére, a mandarinra sem jellemző a tárolás közbeni, szedés utáni beérés.
A fenti gyógyító hatásokért és kellemes ízéért fogyasszuk naponta! Egyszerűen hámozzuk meg, de ha friss nedűjére vágyunk, ki is facsarhatjuk. Héja sem veszik kárba: kiváló forraltbor-ízesítő
Felhasználása:
Héjának főzete: 3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 liter vízben.
Kellemes illata miatt illóolaja párologtatásra, aromás fürdőkbe, masszázshoz is kiváló.
Kedélyjavító, lehangoltságot szüntető, idegesség és túlfeszítettség esetén és depresszióra jó hatással van.
Ellazulást elősegítő hatású, a természetes eredetű mandarin olaj.
Készíthetünk belőle befőttet és lekvárt is.
Mandarinlekvár készítése
Hozzávalók:
1 kg mandarin, 50 dkg aromás alma, 3 citrom, 3 evőkanál rum, 50 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
A mandarinokat forró vízben megmossuk, letörölgetjük. Két mandarin lehámozott héját félretesszük, a többit eltávolítjuk. A gyümölcsöt felkarikázzuk, magját kiszedjük. A félretett héjat nagyon apróra összevágjuk, többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a megmosott, kicsumázott és gerezdekre vágott almával valamint a mandarinszeletekkel együtt befőzőlábasba tesszük. Rácsavarjuk a citromok levét, megöntözzük a rummal, és ráöntünk 2 dl vizet. Addig főzzük, amíg az alma teljesen összeesik. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet átpasszírozzuk. A gyümölcspépet visszatesszük a lábosba, felforraljuk, és beleszórjuk a cukrot. Folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű nem lesz. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, amikor már teljesen kihűlt. Érdemes időt szánnunk rá, mert nagyon finom lekvár. Készíthetünk belőle gyümölcskocsonyát is, kevés zselatin hozzáadásával.
0 Megjegyzések