Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo. Mindenki ismeri őket, de az már kevéssé közismert tény, hogy mindannyian balkezesek voltak. Érvek és ellenérvek fogalmazódnak meg a szakértők között is, vajon valóban tehetségesebbek-e a balkezesek.

A balkezeseknek nincs könnyű dolguk egy olyan világan, ahol mindent jobb kézre terveznek. Az első Balkezesek Nemzetközi Világnapját 1976-ban tartották Amerikában, azóta minden év augusztus 13-át annak szentelik, hogy a figyelem középpontjába állítsák a balkezességet.

A történelem során számos tévhit és negatív jelző kapcsolódott a balkezességhez, nyelvünkben is nagyon sok példát találálunk erre gondoljunk csak a balfék, vagy a balul sült el kifejezésekre, de a sort sokáig lehetne folytatni. Valójában azonban a balkezesség csak egy állapot, amihez nem is az azzal született személynek, mint inkább a társadalomnak kell igazodni.

Adottság

Egy magzatnál már tíz hetes korában megállapítható, hogy melyik keze lesz a későbbiekben a domináns, de kutatások bizonyították, hogy már a majmoknál is megfigyelhető hogy melyik kezét használja szívesebben. Az oldaldominancia jellemzően genetikus, azaz örökléses eredetű. Kutatások szerint egy olyan családban, ahol mindkét szülő balkezes 46 százalék esélye van annak, hogy gyermekük is balos dominanciájú lesz, míg ellenkező esetben az esély erre csak 2 százalék. Az emberi agy asszimetrikus szerkezetű, magyarán egy jobbkezesnek a bal, míg a balkezesnek a jobb agyfélteke a domináns. A bal agyfélteke a beszédért, nyelvért felelős, a jobb pedig az érzelmi életért, de érdekes módon a logikai, matematikai képességek is ide kapcsolódnak.

Túlzott férfihormon?

A szakemberek között a mai napig folynak a találgatások, hogy mi határozhatja meg a „kezességet”, erre több elmélet is létezik. Egy Paul Balkan nevezetű kanadai kutató szerit egy nehéz szülés során elhúzódó oxigénhiány károsíthatja a bal agyféltekét, így a jobb oldal veszi át az irányító szerepet, így a kézmozgató funkciót is. Egy másik elmélet azt állítja, hogy magzat méhen belüli elhelyeszkedése lehet az oka az oldaldominancia kialakulásának, így Erlichmann szerint a jobb oladlukon fekvő kicsik gykran lesznek balkezesek.

Az eddig leginkább alátámasztott és legszélesebb körben elfogadott emélet Norman Geschwind nevéhez kötődik, aki a tesztoszteron hormonban látja a magyarázatot. A túlzott férfi hormon (tesztoszteron) termelődés lassítja a bal félteke fejlődését, aminek eredményeként a jobb agyfélteke lesz a domináns. Sokan ezzel magyarázzák azt is, miért több a balkezesség előfordulása a férfiaknál, mint a nőknél, ugyanis a fiúknál a tesztoszteron termelődése ebben a korai fejlődési szakaszban magasabb.

Meg se próbáljuk!

A balkezességnél gyakran előforduló proléma az átnevelés kérdése, ami a legtöbb esetben szociokulturális kérdés. Ez azonban a legrosszab amit tehetünk egy gyerekkel. Egy balkezes gyerek ugyanis csak balkezesként lehet boldog és csak így válhta teljes értékű, kiegyensúlyozott felnőtté. Az átszoktatás során a természetnek ellentmondó módon azt az agyféltekét kényszerítik munkára, ami természetszerűleg más „ügyekért” felelős. Ennek a következményei beláthatatlanok, a szakemberek biztosan megállapították, hogy ez a ráerőszakolás beszédzavarokat, lelki problémát okozhat a gyereknek, személyisége zavarossá válhat.

Bal-jobb

A balos dominanciának azonban előnyei is bizonyítottak, statisztikák szerint a sikeres sportolók fele balkezesként született. Egy ausztrál kutatócsoport szerint a balkezesek jobbak a gyors gondolkodásban, hamarabb döntenek. Erre a magyarázatot a két agyfélteke közötti gyorsabb kapcsolatra vezették vissza, miszerint aktívabb az információáramlás egy őket ért több inger esetén, minek köszönhetően az agy gyorsabban, hatékonyabban válaszol.

Egy jobbkezes alapú társadalomban megannyi probléma akadhat a balos dominanciájú embereknek, hiszen alapvetően az eszközöket jobb kézre tervezik. Ez a nyugat-európai osrszágokban és hazánkban már egyre kevesebb gonddal jár, hisz különösebb megkülönböztetés nem éri a társadalom ezen tagjait és az idővel egyre inkább szaporodnak azok az üzletek is, ahol be lehet szerezni a balkezesek számára szükséges dolgokat. Egy balkezes számára az a legfontosabb, hogy fogadja el magát, éljen harmóniában öröklött adottságával, s ha teheti használja is ki azt.

A balkezesség és a néphit

A néphit és az etimológia szerint a bal szóhoz semmi jó nem kapcsolódik. A baljóslatú események, a balsors, a ballépés és hasonló szavaink mind negatív töltettel bírnak, nem csoda hát, ha régen az anyák nem örültek, amennyiben szemük fénye a bal kezével kezdett firkálgatni a lapon. Úgy tartották, hogy a balkezes emberek jók nem lehetnek - ennek köszönhetően sokan a boszorkányégetések áldozataivá is váltak. Furcsa szerzetnek gondolták őket, de mindenekelőtt olyannak, aki kilóg a sorból. Mára már egyértelmű, hogy a balkezességnek semmi köze nincs a boszorkánysághoz, az ördöghöz és a baljóslatú dolgokhoz.

Tudományos körökben is vizsgálták az okát annak, hogy vajon mi alapján dől el, hogy ki melyik kezével kezd írni: bár a hajlam öröklődik, az is kiderült, hogy nem a génekbe van kódolva a dolog, hiszen az egypetéjű ikrek között is akadt olyan páros, akik közül az egyik a jobb, míg a másik testvér a bal kezét használta. Bár maguk a tudósok sem találták meg a pontos okát annak, miért alakul ki a balkezesség, annyi bizonyos, hogy, ha ritka is, teljesen természetes jelenség, melynek a magatartásra és a jellemre nincsen különösebb hatása.

Ügyetlenebbek-e a balkezesek?

Sokan úgy gondolják, hogy nem azt a kérdést kellene feltenni, hogy miért születnek balkezes emberek, hanem arra kell választ keresni, hogy miért jobbkezesek a legtöbben. Az állatvilágban is megfigyelhető ugyanis ennek a jelenségnek a mancsra értelmezett változata, azonban a jobb és a bal preferencia ebben az esetben egyenlő arányban oszlik el.

Az emberiség azonban szokásait és tárgyait a jobbkezesekhez alakította, így az arány lassan eltolódott. Egyesek szerint mindez a harcoknak köszönhető, melyek során a férfiak bal kezükben tartott pajzzsal igyekeztek óvni a szívüket, így a jobb kezük maradt szabadon a kardforgatásra. A balkezes gyerekek ugyanakkor semmivel nem ügyetlenebbek, mint az, aki a jobb kezével ragadja meg a ceruzát. A gond csak az, hogy a mindennapi élet berendezései és használati tárgyaink a jobbkezesekre vannak kitalálva, így a gyakorlatban valóban nehezebb lehet egy balkezesnek boldogulnia.

Régen éppen emiatt szoktatták át őket még kisgyerekként jobb kezük használatára, ma azonban már a legtöbb tárgy balkezeseknek kedvező kialakításban is kapható, és nem kerül csillagászati összegekbe. Az azonban kiderült, hogy akiket átszoktattak a másik kézre, azoknál a két agyfélteke közötti kommunikációban sok esetben zavar alakult ki.

Ennek következtében gyakoribbak voltak náluk a beszédzavarok, a finommotorikus mozgás zavarai, a figyelemzavarok és a térérzékelési zavarok. Az a gyerkőc tehát, aki a bal kezével kezdene írni, de átszoktatják a jobbra, valóban ügyetlenebb, bizonytalanabb lehet, mint társai, és sokszor összekeverheti a jobb és bal oldalt. Éppen ezért a legjobb, ha porontyod esetében nem avatkozol be a természetes folyamatba, és rábízod, melyik kezével kezd írni. Azt majd később megtanulja, hogy, ha a ceruzát a ballal is emeli meg, vannak dolgok, melyeket praktikusabb a jobbal megfogni.