Az azonnali kérdések órájával és a kérdésekkel folytatódott az Országgyűlés hétfői ülése. A képviselők egyebek között a nyári közétkeztetésekről, a szabolcsi egészségügyi dolgozókról, és a nemzeti konzultációról is kérdeztek.

Az LMP a gyermekek nyári közétkeztetésének nehézségeiről beszélt

Szabó Tímea (LMP) a gyermekek nyári közétkeztetésének nehézségeiről beszélt, ez szerinte a pályáztatás módosítása miatt vált bonyolultabbá idén. Az érintettek véleményét közvetítve azt mondta, a korábbi rendszer jobb volt.
Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy az a pályázó, aki vállalta, hogy a környékéről szerzi be az alapanyagot az általa készített ételhez, pluszpontokat kapott. Szerinte a gyermekeknek sem mindegy, hogy mit esznek, de az ott élőknek sem, hogy el tudják-e adni termékeiket.

Fidesz: támogatja-e a kormány a 8-as út felújítását?

Horváth Zsolt, a Fidesz képviselője a 8-as főút fejlesztésével kapcsolatban arra várt választ: támogatja-e a kormány a beruházást a térség munkahelyteremtő képessége érdekében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a főút minősége az egész Dunántúl fejlődésére hatással van.
Fónagy János államtitkár elmondta, hogy a projekt első fázisához az uniós források és a tervek is rendelkezésre állnak. Külön szintű csomópontokat is kap a főút - közölte -, ezek a beruházások legkésőbb 2014-ben valósulnak meg.

MSZP: mi lesz a szabolcsi egészségügyi dolgozókkal?

Tukacs István (MSZP), a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei egészségügyi holdingban zajló, több mint 500 embert érintő elbocsátásokra emlékeztetett. A képviselő megismételte korábbi kérdéseit arról, miért volt veszteséges a holding, és segít-e a kormány abban, hogy az ott dolgozók ne kerüljenek utcára.
Szócska Miklós államtitkár azt mondta: a nyíregyházi kísérlet egy kiútkeresési mód volt az egészségügy számra. Mint mondta, zajlik a folyamat gazdasági kiértékelése, és azon is dolgozik a tárca, hogy az elbocsátottak az egészségügyben találjanak állást.

Jobbik: nemzeti konfrontáció zajlik konzultáció helyett

A jobbikos Novák Előd az általa nemzeti konfrontációnak nevezett konzultációval kapcsolatban kijelentette: az emberek döntő többsége ellene van, "előbb fizetnének be Alföldi Róbert legújabb homoszexuális darabjára a Nemzeti Színházban, mint sem hogy ennek a konzultációs színjáték részesei legyenek".
Visszautasította, hogy a kormány közvélemény-kutatást tartana, mert szerinte akkor "a Fidesz fiókintézményeként működő Nézőpont Intézet tömnék ki közpénzből".
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint nehéz kibogozni, Novák Elődnek mi lehetett a célja a kérdéssel, azon túl, hogy kapjon kétpercnyi szabad beszédidőt a parlamentben. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kérdőívekre mintegy 700 ezren válaszoltak, míg egy átlagos közvélemény-kutatást ezerfős mintán végeznek.
Azt mondta Novák Elődnek, ha őt bosszantja a konzultáció, akkor ne válaszoljon rá, ha azonban érdeklik a kérdések, válaszoljon, és azt a kormány beépíti a terveibe.

LMP: nem született konszenzus a járási központokról

Az LMP-s Szilágyi Péter azt kifogásolta, hogy nem született konszenzus a járási székhelyek kijelölésével kapcsolatban. Szerinte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium inkább politikai szempontok alapján döntött. Példaként hozta fel, hogy nem Budaörs, hanem Budakeszi lesz az ottani járás központja, annak ellenére, hogy Budaörs minden szempontból fejlettebb és nagyobb a másiknál.
Navracsics Tibor miniszter válaszában kifogásolta, hogy a képviselő csak egyetlen példát tudott felhozni. Területi lobbinak minősítette a felszólalást, és a budaörsi polgármester sértettségéről beszélt.
Indoklásként azt mondta: Budaörs a létrehozandó járás szélén fekszik, míg Budakeszi a közepe felé. Azért Budakeszi lesz a központ - mondta -, mert a budaörsiek számára megoldott a közlekedés, míg a Budakeszi környékén élők számára kevésbé lenne az.

A Jobbik a romló gazdasági helyzetet bírálta

Volner János (Jobbik) a gazdaság romló tendenciáiról szólt: a gazdasági teljesítmény csökkenéséről és az eurózónától való leszakadásról. Bírálta a kormány ezzel kapcsolatos politikáját, amelyről azt mondta: a kisemberek számára adóemelést hozott.
Azt kérdezte: milyen tervei vannak a kabinetnek a gazdasági pálya megváltoztatására.
Navracsics Tibor hangsúlyozta: Magyarországon hamarabb kezdődött a válság, mint máshol. Arról is beszélt, hogy a kormány az államadósság csökkentésével kívánja kedvezőbb helyzetbe hozni az országot. Reményét fejezte ki, hogy a kabinet költségvetési politikája megteremti a gazdasági felemelkedés lehetőségét.

MSZP: milyen védelmet kapnak a családon belüli erőszak áldozatai?

Pál Tibor (MSZP) a családon belüli erőszak kapcsán azt kérdezte a kormánytól: ha már jogilag nem szabályozzák külön ezt a jelenséget, akkor milyen jogi védelemre számíthatnak a családon belüli erőszak áldozatai?
Halász János államtitkár válaszában megerősítette, hogy a kormány még idén benyújtja es elfogadja a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállását szabályozó törvénymódosítást, valamint külön munkacsoportot is létrehoznak a részletek kidolgozására.

Jobbik: pénzbehajtást folytatnak a hatóságok

Bertha Szilvia (Jobbik) arról beszélt, hogy szerinte az emberek úgy néznek a rendvédelmi szervekre, mint az állami terrorintézményekre, ugyanis a rendőrök és a közterület-felügyelők a legkisebb szabálytalanságokat is szigorúan büntetik, egyfajta pénzbehajtásként.
Kontrát Károly államtitkár válaszában visszautasította a jobbikos politikus vádjait. Hangsúlyozta, hogy a kormánytöbbség által elfogadott törvénymódosítások hatására több szabálysértési eljárás díja is csökkent, illetve enyhültek a bírságolás feltételei.