Májrendellenessége volt a washingtoni állatkertben vasárnap elpusztult hatnapos óriáspandabocsnak, amelynek hasüregében a fiatal egyedeknél szokatlannak számító folyadékot is találtak a szakemberek.

MTI - Az állatkert illetékesei még mindig nem tudják pontosan, hogy mi okozta a pandakölyök halálát. Az előzetes vizsgálatok szerint a bocs valószínűleg nőstény volt. Az állat testén nem találtak mérgezésre vagy sérülésre utaló egyértelmű jeleket.

Annyi bizonyos, hogy a bocs mája elszíntelenedett, és néhány részen megkeményedett, valamint - a fiatal egyedeknél szokatlannak számító - folyadékot is találtak a hasüregében. "Ez azt sugallhatja, hogy a májon tapasztalt elváltozás is szerepet játszott a pusztulásában" - mondta Suzan Murray állatorvos. Pontos eredményeket azonban csak a boncolás után, nagyjából két héten belül tudnak mondani.

Az intézmény illetékesei szerint a mindössze 100 grammos pandakölyök semmi jelét nem mutatta a rosszullétnek vagy fájdalomnak, mielőtt elpusztult. Vasárnap reggel találtak rá kimúlva azután, hogy a gondozók az anyja, Mej Hsziang fájdalmas hangjára lettek figyelmesek.

A szakemberek tájékoztatása szerint az anyaállat azóta újra elkezdett enni és kijött az odújából. Éjszakánként azonban egy műanyag játékot "ölelget", amely a gondozók szerint valószínűleg az anyai ösztöneire vezethető vissza.

A hatnaposan elpusztult pandabocs mesterséges megtermékenyítés révén fogant. A 14 éves Mej Hsziangnak már több sikertelen, köztük öt álvemhessége is volt azóta, hogy 2005-ben szintén mesterséges megtermékenyítés segítségével megszülte első és eddig egyetlen életben maradt utódját.

A nősténypanda mellett a most született kölyök apja, Tien Tien is 2000 decemberében érkezett Kínából a washingtoni állatkertbe.