Kína leghosszabb folyója, a Jangce egy része Csungking városnál csütörtök óta paradicsom piros. A hatóságok vizsgálják, hogy mi lehet az oka a folyó elszíneződésének. Az eddigi vizsgálatok szerint nem történt szennyezés, hanem a leülepedett iszap keveredhetett fel az áradások miatt, vagy az áradással a környező területek hordaléka került be a folyóba. De a helybéliek kétségbe vonják ezt, és biztosak abban, hogy a folyót szennyeződés érte vagy a lerakódott szennyeződés keveredett fel, de semmiképpen sem ártalmatlan iszapról lehet szó. 

 Bár Csungking dél-nyugat Kína legnagyobb ipari központja nem feltétlenül szennyeződés miatt lett vörös a folyó. Emily Stanley professzor, aki limnológiával (University of Wisconsin) foglakozik azt nyilatkozta, hogy szín-termelő mikroorganizmusok is kiválthatták az elszíneződést. Tavaly Texasban történt egy hasonló esett a nagy aszályok idején egy népszerű horgász- és pihenőhelyen. 

Bár sokan a közelgő világvégét látták meg az elszíneződött tóban, a kutatók bebizonyították, hogy egy chromatiaceae baktérium család az oka a vérvörös színnek. A chromatiaceae baktériumok jól megélnek oxigénhiányos vízben, jelenlétük pedig a víz elszíneződésével jár. Az emberek ijedelme érthető, hisz tavaly decemberben egy kisebb folyó, a Jian is elszíneződött egy vegyi üzem miatt. 

Akkor a folyó karmazsinvörös lett és a nyomozók tudták követni a szennyeződést. Egy illegális tűzijáték gyártó és csomagoló cégre bukkantak és annak a festékanyaga került a Jianba. Képgaléria a piros Jangcéról. Bármely képre kattintva megnyílik a képgaléria.