A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vizsgálja a Zala megyei Szévíz-völgyi lápterületek körüli jogi anomáliákat, amelyeknek egyik haszonélvezője a kormányfő apjának és fivérének, id. és ifj. Orbán Győzőéknek a cége. Az ország egyik legértékesebb egybefüggő lápján több cég kapott tőzegbányászati engedélyt, köztük a Gánt-Kő és Tőzeg Kft. többször meghosszabbított, 2014-ig érvényes kitermelési engedélyével a cég összesen 2-3 millió köbméter lápi tőzeget termelhet ki. 

A völgy két végpontján, Pötrétén és Pölöskén a Bioland Kft., Pötrétén rajta kívül a Terrakontroll Kft. is ugyanígy bányászkodhat. A bökkenő csak az, hogy a Szévíz völgye láp, a fő szabály pedig a természetvédelmi törvény szerint az, hogy minden láp védett. Mellesleg pedig a Gánt-Kő Kft. a miniszterelnök édesapjának és testvérének a tulajdonában van. Külön érdekesség, hogy a Szévíz-völgyi lápok közepén lévő Hahót valami miatt nem szerepel a védettként nevesített lápingatlanok jegyzékében. 

Ez az a terület, ahol akkoriban a kormányfő közeli hozzátartozóinak a cége bányászkodott. A lápjegyzék mindenesetre 2001-ben készült, amikor - éppúgy, mint most - Orbán Viktor volt az ország miniszterelnöke. A helyzet azóta a bányavállalatok és gazdálkodók javára módosult, mert az Alkotmánybíróság 2008 végétől törölte a természetvédelmi törvényből. A helyét betöltő miniszteri lista viszont csak egy tájékoztató, és a törvény egyébként sem szabályozza, milyen eljárásban kellene láppá minősíteni egy területet. A történet részleteiről az e heti HVG-ben olvashatnak.