Debrecen ikonikus épületei rendelkeznek biztosítással,százmilliós,sőt milliárdos értékekről van szó. Amikor a Nagytemplom, a Református Kollégium, a Debreceni Egyetem vagy a régi megyeháza történelmi falai között megfordulunk, sok minden eszünkbe jut, de az biztosan nem, hogy vajon mennyit érhetnek ezek az ikonikus épületek. Persze az eszmei értéken kívül. Ugyanazokat a kérdéseket küldtük el mindegyik neves épület fenntartójának, de az egyháznál csupán annyit közöltek, hogy valamennyi történelmi épületük biztosítva van, az erre vonatkozó adatok azonban nem nyilvánosak. 

Pedig igazán érdekelt volna bennünket, hogy például a Nagytemplom értéke mennyi lehet forintban kifejezve. Mint ahogy a Debreceni Egyetem főépületéről tudható, hogy 1,2 milliárd forint értékben biztosították, és a benne lévő ingóságok is biztosítva vannak. De legalább ilyen meglepő, hogy a Tudományegyetemi Karok teljes ingóság-állományának az értéke tízmilliárd forintra rúg. Különösebb jelentősége nincs az összehasonlításnak, csupán az érdekeség kedvéért jegyezzük meg, hogy az egyetem főépületének biztosítási értéke majdnem másfélszerese annak az összegnek, ami például a régi városháza biztosítási kötvényén szerepel. 

Egyetemi főépület: 1,2 milliárd. A Debreceni Egyetem főépülete nagyjából annyit ér (legalábbis biztosítási szempontból), mint a régi városháza épületegyüttese, a benne lévő ingóságokkal együtt. A Napló annak járt utána, hogy Debrecen olyan ikonikus épületei, mint a Nagytemplom, a Református Kollégium, a régi város- és megyeháza, vagy például az egyetem főépülete be vannak-e biztosítva, és ha igen, akkor milyen értékre. Ingóságokra is Érdekesség, hogy az egyetemen a Tudományegyetemi Karok összes ingó vagyona (benne a felbecsülhetetlen értékű könyvtárral, régi bútorokkal, festményekkel és egyebekkel) tízszer akkora biztosítási értéket képvisel (10 milliárd forint), mint maga a főépület (1,2 milliárd forint). 

Egyébként a Tudományegyetemi Karok valamennyi épülete minden kockázatra kiterjedő vagyonbiztosítással rendelkezik, melynek éves díja 5,7 millió forint. A régi városháza épülete be van biztosítva, az épület biztosítási értéke 741 millió, a benne lévő ingóságoké pedig összesen 622 millió forint – válaszolta érdeklődésünkre Racsmány Gyula, a debreceni polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályvezetője. Hozzátette, hogy a biztosítás tűz, beázás, vezetékes víz, vihar, földrengés és villámcsapás másodlagos hatása által okozott károkra vonatkozik, amiért évente 302 ezer forint biztosítási díjat fizet a város. Többen lakják A Megyeháza épületén több hivatal osztozik, így például ott lakik a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ is. 

A kormányhivatal részéről Nagy Ildikó sajtóreferens elmondta, hogy az általuk használt épületrész biztosítási értéke mintegy 255 millió forint, melynek éves díja 56 ezer forint. Verdó György, a megyei intézményfenntartó vezetője arról tájékoztatott, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a Piac utca 54. szám alatti “régi épületrész” védett műemlék, valamint a Vármegyeháza u. 1./a alatti “új épületrész” biztosítás szempontjából egy egységet alkot. – Az épületek 14 százalékára a kormányhivatal külön biztosítást kötött, a fennmaradó 86 százalékot pedig az intézményfenntartó biztosítja. Ez utóbbi hányad éves biztosítási díja 378 ezer forint. Ezért a pénzért az épületekre, a készletekre és az ingóságokra is kiterjed a biztosítás. 

Az épületek biztosítási értéke egyébként 856 millió forint – tájékoztatott Verdó György, az intézményfenntartó központ vezetője. Mitől védi a megyeházát? tűztől villámcsapástól robbanástól személyzettel közlekedő légi jármű lezuhanásától vezetékes vízkártól viharkároktól kő- és sziklaomlástól földcsuszamlástól ismeretlen üreg beomlásától üvegtöréstől villámcsapás másodlagos hatásától földrengéstől betöréses lopástól, rablástól vandalizmustól Van olyan nagyértékű ikonikus épület,amiről mindig,minden esetben elfeledkeznek: Thalia szentélye,ezévtől Nemzeti Színház,a CSOKONAI SZÍNHÁZ!