Huszonkét olyan szervezet kap pénzt az alapítványtól, amely eddig nem kapott Új alapokra kívánja helyezni a tulajdonában lévő ingatlanok hasznosítását a megújult kuratóriummal működő Mazsök. Szabó György kuratóriumi elnök arról is beszélt, erősíteni kell a magyar-zsidó identitást a következő generációban. „Az elmúlt három hónap alatt négy, határozatképes ülést tartott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök), a szervezet történetében ez igen jelentős számnak mondható” – fogalmazott lapunknak Szabó György, a testület elnöke. 

Emlékezetes, a kormány még tavaly nyáron döntött a kuratórium megújításáról, ám az új lista jogerős bírósági bejegyzésére fellebbezések, illetve különböző jogi procedúrák miatt csak 2012 tavaszán kerülhetett sor. Szabó az azóta eltelt időszakról szólva kifejtette, megkezdődött a szervezet átalakítása és az elmaradt teendők pótolása. Az elnök kiemelte azt is, hogy a szervezeti és működési pályázatok kiírása, elbírálása, valamint a projekt-pályázatok meghirdetése különösen fontos feladat volt. 

A legutóbbi ülésen eldőlt, huszonkét olyan szervezet jut a Mazsökön keresztül támogatáshoz, amely eddig ilyen hozzájárulásban még nem részesült – hangsúlyozta. „Forrásban részesül szinte az összes, zsidó fenntartásban működő iskola alapítványa, holokauszt-túlélőkkel foglalkozó civil szervezetek, valamint színházak és kulturális társulatok” – mondta Szabó György. Hamarosan újabb, harmincmillió forintos kerettel írnak ki pályázatot, s hasonló lehetőség nyílik majd decemberben is. Az elnök szólt arról is, mindez az úgynevezett zsidó reneszánsz jegyében történik. 

„Erősíteni kell a kettős, a magyar és a zsidó identitást a következő generációban. Fontos, hogy emlékezzünk a múltra, ez a Mazsök egyik célja is, de a jelennel és a jövővel is foglalkozni kell” – fogalmazott. A közalapítvány tulajdonában lévő ingatlanok hasznosítását is újra kívánja gondolni az elnök, hangsúlyozva, ez nem értékesítést, sokkal inkább az eddigieknél ésszerűbb bérbeadást jelentene. Elsőként az állapotok felmérésére van szükség, a részletes elemzés legkésőbb az ősz folyamán elkészül. „Célkitűzés, hogy a kuratóriumnak minél több bevétele legyen a kiírandó pályázatokhoz” – hangoztatta. 

 A közelmúltban közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, hogy a holokauszt magyar származású, külföldön élő túlélőinek járó juttatások kifizetésével 2007-ben megbízott amerikai szervezet, a Claims Conference – a többszöri egyeztetés és felszólítás ellenére – mindmáig nem számolt el szabályosan az átutalt pénzekkel. Szabó György szerint minél hamarabb pontot kellene tenni a „méltatlan” vitára, ám ha ez mégsem sikerült, hazánknak jogi úton kell érvényt szereznie igazának. Új tárcához kerülnek Újabb egyeztetést tartott a napokban a hazai és nemzetközi zsidó vallási közösségek képviselőivel Gál András Levente, az általa kezdeményezett Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében, a kormánybiztos utoljára vett részt ilyen összejövetelen, szeptember elsejétől ugyanis lemondott posztjáról. 

A közigazgatási tárca által kiadott közlemény szerint a tárgyaláson a jelenlévők ismertetést kaptak a Kárpát-medence huszadik századi történetében megjelenő vallási és etnikai türelmetlenségeket vizsgáló történészbizottság felállításával kapcsolatos kormányzati tervekről. Úgy tudjuk, még nincs végleges kormányzati döntés arról, hogy a kabinet és a zsidó közösségek közötti kapcsolattartás miként zajlik a jövőben, a közigazgatási tárcához vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik-e majd a téma.