A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a miniszterelnöknek írt levelében arra kéri a kormányt, hogy a rendelkezésére álló gazdasági, jogi, pénzügyi eszközökkel tegyen meg mindent a húsipar versenyképességének erőteljesebb javítása érdekében, hogy ne csökkenjen tovább a húsipari munkahelyek száma, ne romoljon a munkavállalók keresete.

A szakszervezet közleménye szerint a levelet még június 28-án írta, s most azért hozza nyilvánosságra, mert attól tart, hogy valóra válhat az abban vázolt forgatókönyv. Gyulán és Kapuváron együttesen már több mint 800 munkahely sorsa forog kockán, gyors intézkedések hiányában mindkét cég leállhat. "A Gyulai Húskombinát Zrt.-ről szóló megoldást mutató híradások közzététele óta Gyulán a helyzet változatlan. Várják az ígért segítséget" - olvasható a HDSZ közleményében.
Kapuvári József, a HDSZ elnöke a miniszterelnöknek írt levélben - erre közleményük szerint még nem érkezett válasz - kifejti: a hazai húsipar közel húsz éve tartó zsugorodása, évek óta tartó válsága ellenére jelentős számú munkahelyet képes fenntartani, családok ezreinek biztosít megélhetést. 2012 nyarára azonban olyan kritikus helyzet alakult ki az ágazatban, amely veszélyezteti nagy húsipari társaságok fennmaradását, és így a húsipari munkavállalók további foglalkoztatását.
A húspiacon nagyon kemény verseny folyik a cégek között, s a magyar vállalatoknak nemcsak egymással, hanem a többnyire versenyképesebb uniós szereplőkkel is meg kell küzdeniük. A tisztességes piaci versenyt azonban ellehetetleníti az általános forgalmi adót nem fizető vállalkozások által meghatározott ár- és költséghelyzet, a feketegazdaság magas aránya. Ha ezen nem sikerül változtatni, rövid időn belül jelentős húsfeldolgozók sora mehet tönkre - figyelmeztet a szakszervezet a levélben.
A HDSZ szerint az élelmiszerek forgalmi adó kulcsának lényeges csökkentése nélkül (ez a legtöbb európai országban 10 százalék alatt van) nem sikerülhet a piac fehérítése, stabilizációja. Az áfa-probléma megoldása mellett a húsipari cégeknek versenyképességük javításához jelentős fejlesztési forrásokra is szükségük van, s könnyíteni szükséges a hitelhez jutást is - olvasható a miniszterelnöknek írt levélben.
A vágósertések számának növelésére irányuló kormányzati terveket üdvözli és támogatja az érdekképviselet.