Pár éve, részt vettem egy tanfolyamon, ahol megtanultuk a lágy csontkovácsolást, köpölyözést és a moxával való gyógyítást, valamint a radiesztéziát. Mesterünktől-tanárunktól akkor engedélyt kaptam, hogy az általa összeállított anyagot bemutathassam. 
Nagyon sokféle eszköz létezik. Minden gyógyító maga tapasztalja meg, melyikkel dolgozik szívesen. Kezdetnek minden esetre a gumiköpölyt ajánlom. Megvallom, én maradtam is mellette...
 Csontkovácsolásról anyagot nem teszek fel, ennek az oka, hogy nem megfelelő tudással kárt okozhatunk vele.
Ezért most csak a köpölyözést és a moxat mutatom be.

Köpölyözés

A köpöly egy nagyon különleges eszköz. Kívülálló furcsán nézegeti, mi ez, hisz semmire nem való. A gumi változata hasonlít valamire, de nincs rajta hosszú fanyél. Hogy mire való? Több ezer éve használják már a kínai társadalomban. Akkor még bambuszból készült, helyettesítette a piócát, mert szerencsétlen állatka nem volt mindig kéznél. Valamit ki kellett helyette találni. A kínai találékony nép, hát felfedezte a bambusz poharat, ami nem csak az ital tárolására alkalmas. Gyógyfüvet dobtak a bambuszba, meggyújtották, majd a fájó, gyulladt. 

Duzzadt testrészre nyomták. A hőtől vákuum-hatás keletkezett, így a bambusz rászívta magát a bőrre. Gyerekkoromban a nagymamám is alkalmazta a köpölyt, ő bögrét vagy ha éppen volt, 3-4 dl-es cserép csuprot használt. A bébi ételes kicsi üveg is megfelel a célnak, ebben az esetben hőhatással dolgozunk. Ma a köpöly létezik üvegből, többféle változatban. A legpraktikusabb, nem törik a gumiköpöly. Használhatják masszőrök a kezüket kímélve, gyulladt izom, izület, idegfájdalmakra. Szinte mindenre alkalmas. Igaz, hogy a helye nem éppen esztétikus látvány, de a lényeg, hogy közben és utána mi történik a bőrfelszín közelében. Amikor a gumiköpölyt ráhelyezzük a bőrre, létrejön a vákuum-hatás. Ez enyhe csípő, húzó érzéssel jár. A gumiköpöly felhúzza a bőrt a helyéről, ezáltal beindul a keringés. A szövetek között található a pangó vér, ami nem vesz részt aktívan a keringésben. 

Ez a vér okozhat narancsbőrt, elhízást, ízületi gyulladást, mert nincs méregtelenítés a szövetek között. Miután a köpöllyel felhúzattuk a bőrt, szöveteket, a köpöly alá betódul a pangó vér és nyirokfolyadék. Innen szépen, pár nap alatt visszakerül az aktív keringésbe, a helyére pedig dús, oxigénnel ellátott vér kerül. A köpöllyel a meridiánok mentén, esetenként a ki-pontokon kezelünk. Alkalmas a köpöly a fogyi-masszázsnál is, a hason, combokon, és a fenéken lehet vele hatékonyan dolgozni. A köpölymasszázs előtt ügyeljünk arra, hogy a kezelendő felület alaposan krémes vagy olajos legyen, a köpöly így nem húzza a bőrt. 

Fogyi-masszázshoz házilag készíthetünk olajat, ami segíti a zsírégetést és a narancsbőr eltűnését: 250 ml jojoba olajba tegyünk 20 csepp fahéj olajat, 20 csepp babér olajat, 20 csepp menta olajat, 20 csepp rozmaring olajat. Ha nincs olajunk, akkor a 250 ml jojoba olajba tegyünk 1 levél babért, 1 teáskanál rozmaringot, 1 teáskanál hársvirágot. 10-12 napig áztatjuk, majd leszűrjük, ezután cseppentjük bele a többi olajat. Használat előtt mindig rázzuk fel. Menta és fahéj olaj gyógynövény boltokban kapható. Fontos, hogy ne illat olajat vegyünk, hanem 100%-os tisztaságút. Előfordulhat, hogy valaki érzékeny ezekre az olajokra. Ebben az esetben használjunk masszázshoz és köpölyözéshez is a gyógyszertárban kapható hydrofiles mosakodó krémet. Ez semleges hatású, nincs ember, aki erre allergiás reakciót váltana ki. Ha fáj a hátad, családtagoddal tetesd rá a köpölyt, és hagyd rajta 20-25 percet. Ha tudod, vedd rá, hogy megmasszírozzon vele. A háton a letapadt izmot nagyon szépen fellehet emelni vele. Véraláfutásos, lila lesz a helye, de ne feledd, ez használ. 

 Pacsmagolhatod mindenféle krémmel, ideig-óráig jók. A köpölyt addig ne ismételd meg ugyanazon a ponton, amíg látszik a helye. Van a lábunkon egy pont, gyomor 36-nak nevezzük, Ha ezen a ponton felhelyezed a köpölyt és hagyod, hogy a köpöly végezze jótékony munkáját, amíg a pont aktív, tehát látszik a köpöly nyoma, jótékonyan kihat a vérnyomásra. Természetesen a köpöly NEM helyettesíti az orvost. A köpöly mellet használhatsz még moxát vagy gyertyát. A gyertyát hopi-gyertyának is nevezik, mert évezredekkel ezelőtt a hopi gyógyítók, sámánok fakéregből tekertek tölcsér alakú gyertyát, és ezt égették el a testen.