Kutatók szerint a kókuszolaj megtámadja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és így felhasználható a fogtisztító termékekben. A szakemberek kiderítették, hogy az enzimekkel kezelt kókuszolaj meggátolta a Streptococcus baktériumok – a fogszuvasodás legfőbb kiváltó okai – növekedését. A fogszuvasodás az iparosodott országokban élő gyerekek 60-90 százalékát érinti. 

A kutatók egy szakmai konferencián bemutatták, hogy a kókuszolaj megtámadja a szájpenészt kiváltó gombát is. Az ír Athelone Technológiai Intézet kutatócsapata a kókuszolaj, növényi olaj és olíva olaj hatását tesztelte. A vizsgálatok során az olajokat természetes állapotukban vagy enzimekkel kezelten alkalmazták egy, az emésztéshez hasonló folyamat során. Az olajokat ezt követően kipróbálták azon Streptococcus baktériumok ellen, melyek rendszeresen jelen vannak a szájban. 

Csak az enzimekkel módosított kókuszolaj gátolta a baktériumok legtöbb törzsének burjánzását. Az olaj megtámadta a Streptococcus mutanst is, ezen savelőállító baktérium a fogszuvasodás fő kiváltó oka. Úgy hiszik, hogy a zsíros kókuszolaj enzimekkel történő lebontása savakká alakítja azt, melyek aktívak és hatékonyak a baktériumokkal szemben. Korábbi kutatások során már kimutatták, az enzimmódosított tej meggátolhatja, hogy a Streptococcus mutans a fogzománcra tapadjon. 

A kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy a kókuszolaj hogyan lép kapcsolatba a Streptococcus baktériumokkal molekuláris szinten, és a káros baktériumok mely egyéb törzseit gátolhatja. Dr. Damien Brady, a kutatás vezetője szerint a kókuszolaj a kémiai adalékanyagok vonzó alternatívája lehet. „Relatíve alacsony koncentráción működik. Ezen kívül a növekvő antibiotikum-rezisztencia korában fontos, hogy figyelmünket olyan új módszerek felé tereljük, melyekkel legyőzhető a mikrobiális fertőzés.”