Jövőkutatás, fényorgona, sebészeti boncolás, vezető nélküli légi járművek - csak néhány az idén hetedik alkalommal megrendezendő Kutatók éjszakája legkedveltebb programjai közül, amelyek szeptember utolsó péntekén csaknem 60 helyszínen várják az érdeklődőket országszerte. A kutatók a tudomány csodái mögött álló hétköznapi emberek - ezt hivatott népszerűsíteni 2012. szeptember 28-án a Kutatók Éjszakája, melynek országos programsorozatán idén is bepillanthatunk szinte minden tudományág "kulisszái" mögé. Ez nem az unalmas előadások estélye, ezek a programok a kutatókat és életpályájukat, a tudományos módszereket és eredményeket a laikusok számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon, néhol játékos formában mutatják be az érdeklődőknek. 

Hét év alatt a Kutatók Éjszakája hazai látogatottsága több mint tizenötszörösére növekedett, és így Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatává vált. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők az interaktív, tudományosan igényes programok minden korosztály számára. A Kutatók éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta minden évben szeptember negyedik péntekén tartják, ez idén szeptember 28-ára esik. 

Az egész éjszakás rendezvénysorozat célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani. Az eseménysorozatot 2012-ben is a Tempus Közalapítvány szervezi számos felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve. Az idén immár harmadszor a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője a rendezvénynek - hangsúlyozza a Tempus Közalapítvány pénteki közleménye. A Kutatók éjszakájának programjai közérthető, szórakoztató formában mutatják be a tudományos módszereket és eredményeket. 

A látogatók idén is megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. "Elmondhatjuk, hogy a lelkes kutatók és a kapcsolódó intézmények száma egyre nő" - hangsúlyozta Kurucz Katalin, a Kutatók éjszakája projektvezetője. 2011-ben 26 város 55 intézménye nyitotta meg kapuit a Kutatók éjszakáján, amelynek programjaira több mint ötvenezer látogató volt kíváncsi. Idén ennél is több látogatható helyszín készül programokkal országszerte, köztük olyan új csatlakozók, mint a Természettudományi Múzeum vagy az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete. 

 "Akit érdekel a kutatók munkája, vagy netán ismer olyan szakembereket, akik érdekes tudományterületeket derítenek föl, emellett rajzolni, festeni is jól tud és szeret, annak most remek alkalmat kínál az idei esemény" - emeli ki a közlemény. A 2012-es Kutatók éjszakája kapcsán ugyanis a Tempus Közalapítvány meghirdette a Rajzolj kutatót! pályázatot a kutatói munka és az egyes tudományágak megismertetése és népszerűsítése érdekében. A szervezők olyan alkotásokat (festmény, grafika, kollázs, montázs, digitális technika) várnak, amelyek kutatót/kutatókat ábrázolnak munka közben. 

A pályázaton több kategóriában - az általános iskolásoktól a felsőoktatási hallgatókig - mérettethetik meg magukat a jelentkezők. Az alkotások beérkezésének határideje szeptember 10. A beküldött pályamunkák értékelését a Kutatók éjszakája szervezésében részt vevő intézmények végzik. A legjobb képekből a szervezők tárlatot állítanak össze, amely szeptember 28-án Budapesten a Kutatók éjszakáján lesz megtekinthető. Mint a szervezők írják, a programok folyamatosan bővülnek és hamarosan elérhetőek lesznek az esemény honlapján (www.kutatokejszakaja.hu, www.facebook.com/kutatokejszakaja). Gyakori kérdések 

• Hol lesznek programok? Az alábbi városokban lesznek Kutatók Éjszakája programok az idei Kutatók Éjszakáján: Budapest, Baja, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Hódmezővásárhely, Keszthely, Martonvásár, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg. 

• Milyen programok lesznek? Mindent tudományterület képviselteti magát érdekes programokkal az idei rendezvényen. Érdeklődj akár a természettudományok, műszaki tudományok, orvostudományok, agrártudományok, társadalomtudományok, bölcsészettudományok, vagy akár a művészetek iránt biztos, hogy találsz számodra érdekes és vonzó programot. Ami a programtípusokat illeti, lesznek laborlátogatások, előadások, kísérletek, beszélgetések, interaktív játékok, kiállítások, műhelyfoglalkozások, színielőadások és koncertek, éjszakai égbolt tanulmányozás és szabadtéri akadályverseny, fényképezés és még sok minden más. 

• Mennyibe kerül egy jegy a Kutatók Éjszakájára? Nincs belépő jegy, minden program ingyenesen látogatható. Bizonyos programokra azonban előzetes regisztráció szükséges pl. egy-egy labor vagy terem korlátozott befogadó képessége miatt. Az ilyen programoknál feltüntették a regisztráció kötelezettséget. 

• Miért kell a programokra regisztrálni? Minden programra kell regisztrálni? Nem kell minden programra regisztrálni, csak azokra a programokra, amelyeken pl. helyszűke miatt egyszerre csak bizonyos számú látogató tud részt venni. Ezeket a programokat általában több „turnusban” indítják az Éjszaka folyamán, hogy lehetőleg mindenki beférjen, akit érdekel. Hogy mely programokra kell regisztrálni, azt külön jelezik a program leírásánál a honlapon a Programok menüpont alatt. Ha ezt nem jelzik külön, akkor az adott programra nem kell regisztrálni. 

• Hogyan kell regisztrálni a programokra? A program leírásának alján megtalálható, hogy mely időpont(ok)ban indul. A megfelelő időpont mellett található ’Jelentkezem a programra’ gombra kattintva lehet jelentkezni adott programra. Ehhez előzetesen regisztrálni kell a honlapon, illetve be kell lépni a választott e-mail címmel és jelszóval. Az időpont mellett látható a még szabad helyek száma. A rendszer csak akkor engedi a jelentkezést, ha még nem teltek be a helyek. 

 • Mi a különbség a programregisztráció és a honlap-regisztráció között? Nem minden program regisztrációköteles, vannak szabadon látogatható programok is. Csak azokra a programokra kell jelentkezni, ahol ez a leírásnál szerepel. A honlap-regisztrációnak kettős szerepe van. Egyrészt a regisztrációköteles programokra csak a honlapon történt regisztráció után lehet jelentkezni, másrészt belépés után saját naptárba elmenthetőek az titeket érdeklő programok. Amennyiben tavaly regisztáltál a honlapra, idén nem kell ismét regisztrálnod. 

 • Mikortól lehet regisztrálni a programokra? A programokra szeptember 18-án 10 órától lehet regisztrálni. 

• Mit jelent az, hogy csoportos regisztráció? Ide kik jelentkezhetnek? Ezzel a funkcióval a több fős iskolai csoportok, családok, baráti társaságok helyzetét szeretnék megkönnyíteni. Csoportos regisztrációkor egy ember regisztrálhat a csoport nevében, a csoport létszámának megadásával. 

• Milyen korosztálynak szólnak a programok? Az 5 (7, 10, 14,) éves kisfiam/kislányom/kisunokám… élvezni, érteni fogja? A Kutatók Éjszakája mindenkinek szól. Az egészen fiataloktól az egészen idősekig mindenki talál magának érdekes programot. Hogy egy adott program vajon milyen korosztálynak szól, azt a program részletes leírásából tudhatják meg. 

A kifejezetten gyerekeknek ajánlott programokat a programleírásoknál külön jelzik. • Hol találom meg a részletes programot? A honlapon megtaláljátok a részletes és teljes programot. Itt folyamatosan nyomon követhetitek az eseményeket és az esetleges programváltozásokat is.