Minden fórum támogatja a korábbi iskolaigazgatót, a Fidesz mégsem hajlandó kinevezni. Tüntetés szerdán, 17 órától. 

A Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület békés civil demonstrációt szervez Miskolcon, a Városház téren, szeptember 26-án, 17 órától – jelentette be az egyesület vasárnap hivatalosan is. A demonstráció célja, hogy Miskolc közgyűlése – az önkormányzat oktatási bizottságának javaslata ellenére – igenis nevezze ki a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójává Veres Pált, akit az intézmény diákjai, pedagógusai, alkalmazotti köre, illetve a szülők is egyhangúlag támogatnak. Mint ismert, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának, az intézményt 15 éve vezető Veres Pálnak idén lejárt a megbízatása. 

A tulajdonos önkormányzat tavasszal pályázatot írt ki, melyre Veres Pál és egy olyan pedagógus pályázott, aki később – támogatottság hiányában – visszalépett. Ennek ellenére az önkormányzat fideszes többsége júniusi testületi ülésén nem nevezte ki igazgatóvá az így már egyedüliként pályázó Veres Pált, arra hivatkozva, hogy az elmúlt időszakban esett az oktatás színvonala (közben kiderült, a Földes idén is kiváló minősítést kapott a Köznevelés című oktatási szaklaptól. A Magyarországon működő 355 gimnázium közül csupán 36 érdemelte ki ezt a címet, ebből csupán kettő található Borsod-Abaúj-Zemplénben, a Földes mellett a szintén miskolci Herman Ottó Gimnázium). 

Többek szerint azonban ez csak kifogás, Veres Pál bűne az lehet, hogy tavaly nem volt hajlandó támogatni a városvezetés iskolátnevezési ötletét, sőt, az ez ellen szervezkedő jelenlegi és egykori diákok, miskolciak mellé állt. Akkor össze is gyűlt közel 40 ezer tiltakozó aláírás, így a fideszes városvezetés nem merte megkockáztatni az átnevezést. Nyáron az önkormányzat új pályázatot írt ki, arra Veres Pál ismét jelentkezett. Rajta kívül pályázott még Dávid Enikő is, aki jelenleg a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában dolgozik, történelem, ének-zene szakos tanárként. A pályázatokat, a pályázók személyét – a szokásoknak és a törvényeknek megfelelően – a diákok, a pedagógusok, az intézmény dolgozói és a szülők ezúttal is értékelték. Egyhangúlag Veres Pált és pályázatát támogatták, úgy, hogy a pedagógusok és az alkalmazotti kör Dávid Enikőt és pályázatát ráadásul még el is utasította. 

Ehhez képest a KDNP-s, fideszes többségű oktatási bizottság szeptember 20-án azt javasolta, hogy a szeptember 27-i közgyűlés most se válasszon igazgatót az intézmény élére, a döntést az állam hozza majd meg, hiszen január 1-jével már nem Miskolc lesz az intézmény fenntartója (ezzel tulajdonképpen azt is sugallták, hogy Miskolc nem kívánja visszakérni az intézményt az államtól, noha a törvény szerint erre lehetősége lenne). Közben politikai pr-akciót indított a fideszes városvezetés annak érdekében, hogy felelősségük ebben az ügyben minél kisebbnek tűnjék. Többször is sugallták, hogy a Veres Pál mellett kiálló pedagógusok és dolgozók az egyébként ellenzéki MSZP-frakció néhány tagjának „nyomására" támogatták Veres Pált és pályázatát. 

Az MSZP-frakció néhány tagja ugyanis – élve képviselői jogával – elment az értekezletekre, meghallgatta a jelölteket, a pedagógusok, a dolgozók állásfoglalását. Közülük senki sem szólalt fel, nem mondott semmiféle véleményt, vagy kortesbeszédet. Ezt nevezi a kormányoldal nyomásgyakorlásnak. Ők viszont még az előkészítő bizottság meghívása ellenére sem mentek el tájékozódni. A fideszes képviselők ennek ellenére lelkesen szidják az MSZP-seket, azt állítva, semmi keresnivalójuk nem volt a tanácskozásokon. A szocialistákat elítélő pr-akció részét képezte egy civil szervezet nevében kiadott közlemény is. Noha azt a Pápay Sándor Oktatási, Pedagógi Műhely nevében tették közzé, a kapcsolatokról sokat sejtet, hogy a közleményt jegyző koordinátor, Óváriné dr. 

Balajti Zsuzsanna korábban fideszes önkormányzati képviselő, oktatási bizottsági elnök volt, jelenleg pedig az önkormányzat városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottságának Fidesz által delegált tagja (arról nem is beszélve, hogy a műhely egyik alapító tagja Molnár Péter, az oktatási bizottság KDNP-s elnöke). Itt tart tehát az ügy. Szerdán demonstráció, csütörtökön közgyűlési döntés. Ha most sem lesz új intézményvezető, akkor a jelenlegi megbízott igazgató, Fazekas Róbert, a korábbi helyettes vezetheti tovább az iskolát. Ő a jogszabályok értelmében egy évig töltheti be ezt a tisztséget. Az óra június óta ketyeg.