Büntetőfeljelentést tesz az Országos Örmény Önkormányzat az ügyészségen az azeri baltás gyilkos ügyében – tudta meg a Blikk. A Blikk úgy tudja, bár a beadvány ismeretlen tettes ellen szól majd, miniszterek, de akár a miniszterelnök is bajba kerülhet, tehát mindazok, akiknek közük volt Ramil Szafarov kiadatásához. 

 – Megszületett a döntés a feljelentésről; adatokat gyűjtünk, és hamarosan megtesszük a megfelelő lépéseket – erősítette meg a Blikk információit dr. Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke. A lap úgy tudja, vesztegetés és hivatali visszaélés szerepelhet majd a feljelentésben. A tét óriási, hiszen a törvény szerint nyolc év börtön is kiszabható arra, aki hivatalos személyként fontosabb ügyben követi el a bűncselekményt. 

Az okirat tartalmazza majd azt is, hogy a magyar kormány megsértette a strasbourgi konvenciót, amikor nem vizsgálta meg azt lényeges körülményt, hogy a baltás gyilkost Azerbajdzsánban nemzeti hőssé nyilvánították. Így az örmények szerint kizárt, hogy Szafarovot hazájában bezárják. – Iskolákat, utcákat neveztek el róla. 2006-ban az év embere volt. Szüleit kitüntették – sorolta Serkisian Szeván, aki szerint a döntéssel néhány kormánytag a magyar bíróság becsületét is sárba tiporta. 

A világban sem csitulnak az indulatok Ramil Szafarov kiadatása miatt. Azerbajdzsánban szinte tömeghisztéria van, fegyveresek tömege védi a baltás gyilkos életét. Az örmények pedig számos fővárosban szerveznek tüntetéseket a magyar és az azeri nagykövetség elé. Fele-fele Magyarországon jelenleg körülbelül húsz hasonló kiadatási kérelem van elbírálás alatt, többségük román, bolgár, török állampolgárokat érint - írja az Ezt így hogy blog. A KIM tájékoztatása szerint az elítélt személyek átszállítását a Strasbourgban 1983. márciusában született (majd 1994-ben törvényben kihirdetett) egyezmény alapján teljesítik. 

Ezen egyezmény alapján 2010-ben tizenegy elítéltet, tavaly hét személyt, idén pedig eddig nyolc elítéltet szállítottak külföldre; köztük az azeri Safarovot. Hozzá kell tenni, hogy nem a baltás gyilkos volt közülük az egyetlen, akit emberölésért ítélt el a magyar bíróság, de volt már példa amerikai (nemi erőszak), svájci és spanyol bűnelkövetőkre is, utóbbiakat kábítószerrel való visszaélés miatt állították az igazságszolgáltatás elé. Az átadott elítéltek jelentős többsége (ez érvényes az előző évekre is) román állampolgár. Legtöbbjüket rablásért vonták felelősségre, de volt olyan is, akit gyilkosságért ítéltek el tizenkét évre. 

Idén volt egy másik külföldi állampolgár is, aki gyilkosságért felelt, az ukrán férfit Magyarországon életfogytiglani börtönre ítélték, ő jelenleg hazájában tölti büntetését. A hazánkhoz érkező kérelmek száma nagyjából duplája annak, ami tényleges büntetés végrehajtás átadásával végződik. Két fő oka van általában az elutasításnak: a kérelem nem felel meg a nemzetközi egyezménynek, vagy az átadandó személy hátralévő börtönbüntetése már olyan rövid, hogy nem indokolt az átadási eljárás; mert például az eljárás várható időtartama nagyjából megközelíti a még hátralévő büntetést.