Baj esetén már mobiltelefonunk is tanácsokkal tud irányítani a sérültek ellátásában. Megjelent az első magyar nyelvű, ingyenes, elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás. Baleset esetén mindössze minden hatodik ember tud, vagy mer segíteni a sérülteken, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegély-nyújtási ismeretek hiánya, derül ki egy friss kutatásból. 

Ezért az egyik egészségportál az Országos Mentőszolgálattal együttműködve kifejlesztette az Elsősegély – Mit kell tennem? mobilalkalmazást, amely mostantól gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig. A mentők a legtöbb esetben 15 percen belül a helyszínre érnek, de egy szívinfarktusos betegnél az első 3-4 perc a legfontosabb a túlélés szempontjából. Ennek ellenére nagyon ritka, hogy ez idő alatt megfelelő elsősegélynyújtás történjen. Egy felmérés szerint ennek az az oka, hogy az emberek bizonytalanok, mondta a Krónikának Kiss Katalin kutatásvezető, aki hozzátette: az elsősegélynyújtó tanfolyamon részt vettek körében sokkal aktívabb a magatartás, abban az esetben, ha a tanfolyam a közelmúltban történt.


Egy új segítség a bizonytalanoknak egy mobiltelefon alkalmazás, amely lépésről-lépésre, konkrét tanácsokat ad arról, hogy mi a teendő. Ha újraélesztésre van szükség, a program hangadással is segíti, hogy a megfelelő ütemet tartsuk, jegyezte meg Győrfi Pál, a Mentőszolgálat szóvivője. Az év első felében csaknem hétezren sérültek meg az utakon és körülbelül ugyanennyien szenvedtek munkahelyi balesetet. Emiatt 1250-en haltak meg. Győrfi Pál bízik abban, hogy a jövőben egyre többen mernek és tudnak a helyszínen segíteni, amíg a mentő megérkezik.

Az Elsősegély alkalmazás célja, hogy egyszerre jelentsen edukációs céllal felhasználható elsősegélynyújtási tananyagot, továbbá vészhelyzet esetén is egyszerűen, gyorsan elérhető információs bázist a mentők kiérkezéséig a lakosság számára. Mindenki számára érthető, megtanulható és alkalmazható gyakorlati ismereteket nyújt, és szükség esetén 1-2 perc alatt bárki megtalálja a különböző elsősegélynyújtási helyzetekben szükséges útmutatást. 

 Ne feledje, hogy az alkalmazás használata életet menthet a mentők kiérkezéséig eltelt percekben! Helyzetek: útmutató arra az esetre, ha tudja vagy sejti, mi okozza a vészhelyzetet. 

Diagnosztika: útmutató arra az esetre, ha nem tudja, mi okozta a rosszullétet. Újraélesztés: újraélesztés lépésről-lépésre. Segélyhívó: hívja gyorsan a mentőket! Keresők: a tartózkodási helyéhez legközelebbi defibrillátor és kórház keresése. Teszt: ellenőrizze elsősegélynyújtási ismereteit!

Az alkalmazásunkat más szakmai támogatók mellett az Országos Mentőszolgálat is támogatja. Az Elsősegély alkalmazás mindenki számára ingyenesen letölthető.