(MTI) – Ingyenes használatra ad át irodákat a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), amely két budapesti hajléktalanszállón alakít ki körzeti megbízotti irodát a lakókörnyezet, illetve az intézmények biztonságának fenntartása érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki határozata értelmében az úgynevezett Fűtött utca programban részt vevő, IX. kerületi Aszódi utca 18-20., valamint a IV. kerületi Váci út 102. szám alatti épületben lesz önálló bejáratú előállító és regisztrációs helyiség. A vitában az LMP-s Somfai Ágnes úgy vélte: noha van mit javítani a szállók környékén a közbiztonságon, rossz üzenete van annak, ha ugyanabban az épületben jönnek létre az irodák.
A szocialista képviselőcsoport vezetője, Horváth Csaba arról beszélt: jó, ha közel van a rendőrség, de a túlzott közelség sem jó, a hajléktalanok gyakran a szociális munkások jelenlétét is úgy értelmezik, hogy beavatkoznak az életükbe. Hozzátette, hogy a kérdésben a szociális és a közbiztonsági szempontokat egyszerre kell érvényesíteni. Szabó György, a Jobbik képviselője azt mondta, hogy több lakókörnyezetben is szükség lenne körzeti megbízotti irodákra, s szavai szerint a hajléktalanok körében is vannak olyan szélsőséges élethelyzetek, amikor szükség van a beavatkozásra. Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy Budapest soha nem lesz képes az egész ország hajléktalan problémáját megoldani. Segíteni emberi kötelesség, de nem lehet az érintettek követeléseihez igazítani az egész város működését – vélte a városvezető, hozzátéve, hogy a hajléktalanoknak lehetnek alapigényeik, de legyen benne arányosság. Az ülésen szót kapott Takács Attila, A Város Mindenkié csoport aktivistája, aki azt mondta, hogy az irodák létével nem lenne baj, ha nem indult volna el egy olyan folyamat, amelyben „kriminalizálják” a hajléktalanságot. Szólt arról is, hogy minél nagyobb befogadóképességű egy ellátó intézmény, annál gyakrabban fordulnak elő közösségi problémák, lopások, ezért álláspontja szerint a tömegszállások helyett a kisebb, emberibb intézmények létrehozása felé kellene elmozdulni. A háromoldalú együttműködési és használati megállapodást a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, az LMP 2 nem szavazatával, 7 MSZP-s tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület, a dokumentum aláírására 90 napja van a feleknek.